Akacija ali navadna robinija - bela, dišeča, slastna in zdravilna!

Manja Weingerl dne May 14, 2020

Ko zaslišite ime navadna robinija vam le-to najverjetneje ne pove ničesar, razen, da gre več kot očitno za neko rastlino. Kaj pa če omenimo ime akacija? Beseda akacija izhaja iz grške besede ἀκίς: akís, kar pomeni trn. Ime rodu je v 1. stoletju prvi uporabil grški zdravnik Dioskurid v delu o zdravilnih učinkovinah Materia medica.

Akacija, tudi trnovo drevo (znanstveno ime Acacia) 

Foto: lastna

Botanika

Akacija, tudi trnovo drevo (znanstveno ime Acacia), je rod mimozovk, del družine metuljnic, ki uspeva predvsem na tropskih in subtropskih predelih Avstralije. V širšem pomenu je razširjen tudi v toplejših predelih Afrike, Evrope, južnih delih Azije in Ameriške celine. Rod akacij je v preteklosti zajemal okoli 1.300 vrst, med katerimi je okoli 960 vrst domačih v Avstraliji. Novejša klasifikacija je vrste razdelila v pet rodov. V rod akacij se je uvrstila večina vrst iz Avstralije ter nekatere iz Azije, Madagaskarja in Pacifiških otočij, nova tipska vrsta pa je A. penninervis. Vrste, ki uspevajo na Ameriški celini, so bile uvrščene v rodova Acaciella in Mariosousa, ostale vrste pa v rodova Senegalia in Vachellia. Pri nas v Sloveniji nabiramo navadno robinijo (Robinia pseudoacacia), pravijo ji tudi neprava akacija, ki lahko zraste do okoli 25 metrov visoko. Lubje je močno razpokano in je rjavkasto sive barve. Njena krošnja je okrogla in sestavljena iz vej, ki so polne dolgih trnjev. Listi Akacije so svetlo zeleni in pernato deljeni na manjše listke (od 7 do 20 lističev). Akacija cveti v času od maja do junija, njeni cvetovi pa so združeni v velika socvetja grozdne oblike. Ker so cvetovi polni medu in imajo močan, opojen vonj, privabljajo različne žuželke, med njimi tudi čebele. 

Zdravilnost

Zdravilne učinkovine v cvetovih akacije so sladkor, organske kisline, eterična olja, glikozidi in flavonoidi. Tudi v drevesni skorji – lubju je nekaj zdravilnih učinkovin, predvsem tanini in čreslovine ter eterična olja.

Čaj iz cvetov akacije je v ljudskem zdravilstvu cenjen kot blažilo za lajšanje želodčnih in prebavnih težav, pri prehladnih obolenjih, deluje protivnetno, pomaga zoper revmo in išias, pomirja, prinaša miren in trden spanec, pomirja živčni sistem, pomaga pri težavah s kožo (predvsem izboljšuje tonus kože in pomaga pri glajenju gub), obkladek iz akacije pomaga  tudi pri pikih žuželk (preprečuje oteklino),..

Kulinarika

Akacijo v kulinariki najbolj pogosto uporabljamo, ko njene cvetove paniramo in ocvremo. Zaradi njenega slastnega vonja in nepozabno okusnega sladkastega okusa, večino ocvrto cvetje akacije popolnoma očara. Vendar lahko akacijo uporabimo tudi v raznih sladicah, sokovih, marmeladah. Prav tako ima izjemen okus akacijev med, s katerim si lahko popestrite zajtrk.

NAZAJ NA VRH