BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Blog - vse o zeliščih, zeliščnih izdelkih, aktualnih temah...

ROŽNI KOREN, RADIOLA ALI ROŽENBURC - starodavno zelišče svetlobe in moči!

ROŽNI KOREN, RADIOLA ALI ROŽENBURC - starodavno zelišče svetlobe in moči!

O rastliniRožni koren (Rhodiola rosea) je cvetoča trajnica iz družine tolstičevk, ki raste v hladnih območjih sveta, predvsem na obmorskih pečinah in v gorah do nadmorske višine 2280 m. Iz ene same korenine zraste več poganjkov, ki lahko zrastejo od 5 cm do 35 cm, . . .
Manja Weingerl dne June 17, 2023
Zakaj razstrupljati svoje telo?

Razstrupljanje in podpora zdravju skozi letne čase s pomočjo zelišč!

Zakaj razstrupljati svoje telo? Predvsem zaradi hitrega načina življenja, nepravilne prehrane, raznih škodljivih navad, stresa, pomanjkanja gibanja in ker enostavno živimo v časih, ko skoraj ni več stvari, ki bi bila »čista«. Tako razne toksine danes nezavedno zaužijemo skoraj na vsakem koraku.Z rednim razstrupljanjem našemu, . . .
Manja Weingerl dne January 20, 2022
MISTIČNA DIŠEČA BALZAMINKA ALI VRATIČ - koristna za zdravje in uporabna v kuhinji!

MISTIČNA DIŠEČA BALZAMINKA ALI VRATIČ - koristna za zdravje in uporabna v kuhinji!

Dišeča balzaminka (Tanacetum balsamita) spada med manj poznana zelišča, čeprav ima bogato zgodovinsko vrednost. Dišeča balzaminka, marsikje znana kot dišeči vratič, balzamita, ženska meta, marijine pleničke, itd., je rastlina, ki zraste celo do metra in pol v višino, z velikimi podolgovatimi listi, kateri po vonju, . . .
Manja Weingerl dne April 19, 2021
VODNA KREŠA  – skromna, vendar zelo dragocena rastlina!

VODNA KREŠA – skromna, vendar zelo dragocena rastlina!

Vodna kreša (lat. Nasturtium officinale) je trajnica, ki raste v vodi ali mokrih tleh. Rastlina razvije dolge poganjke, s katerimi se širi po vodni površini. Ko zacveti ima drobne bele cvetove, ki so v grozdastih socvetjih. Uspeva v vodi ali posodah napolnjenih z vodo. Uspeva, . . .
Manja Weingerl dne April 06, 2021
Kako lahko zelišča pomagajo našim dihalom?

Kako lahko zelišča pomagajo našim dihalom?

V teh norih časih, ko se srečujemo z raznimi respiratornimi obolenji, koronavirusi, gripo in še zaradi kurilne sezone onesnaženim zrakom, je zelo pomembno, da okrepimo svoja dihala. Dihala so ključni organ, ki našemu telesu dovajajo kisik in žal tudi vstopna točka za vse škodljive organizme,, . . .
Manja Weingerl dne October 27, 2020
ERITRITOL - posladkaj se malo drugače!

ERITRITOL - posladkaj se malo drugače!

Ali si že slišal/a za eritrtol? Če je tvoj odgovor NE, potem je čas da te z njim seznanim . Eritritol je sladkorni alkohol, katerega je bil odobren za uporabo kot aditiv v živilih v večini držav. Njegov izumitelj je škotski kemik John Stenhouse, kateri, . . .
Manja Weingerl dne August 26, 2020
Ameriški slamnik

AMERIŠKI SLAMNIK - uporaba, zdravilne lastnosti, uporabni deli, kontraindikacije

Ameriški slamnik sodi med košarice (družina Asteraceae) in je trajna zel, katera lahko zraste v višino 60-180 cm. Listi so celorobi, lahko so nasprotni ali premenjalni in merijo do 7-20 cm. Korenika ima številne stranske korenine. Okrasni cvetovi zbujajo pozornost s svojimi rdečo-vijoličnimi venčnimi listi. Pojavljajo, . . .
Manja Weingerl dne July 21, 2020
Akacija ali navadna robinija - bela, dišeča, slastna in zdravilna!

Akacija ali navadna robinija - bela, dišeča, slastna in zdravilna!

Ko zaslišite ime navadna robinija vam le-to najverjetneje ne pove ničesar, razen, da gre več kot očitno za neko rastlino. Kaj pa če omenimo ime akacija? Beseda akacija izhaja iz grške besede ἀκίς: akís, kar pomeni trn. Ime rodu je v 1. stoletju prvi uporabil, . . .
Manja Weingerl dne May 14, 2020
KOZJA BRADA - najokusnejša travniška rastlina!

KOZJA BRADA - najokusnejša travniška rastlina!

Ste vedeli, da Angleži  kozji bradi pravijo tudi Jack go to bad at noon (Jack gre spat opoldne). Zakaj? Ker se cvetovi odprejo ob jutranjem soncu in zaprejo sredi dneva. Foto: Herbessa Botanika je zelo pogosta rastlina na naših travnikih in četudi je zdravilna in, . . .
Manja Weingerl dne May 14, 2020
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) - ZELIŠČE ŽIVLJENJA!

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), imenovana tudi rastlina nesmrtnosti, je na Kitajskem in Japonskem poznana že več kot šest stoletij. Je slavna vzhodnoazijska rastlina za čaj, ki ji pripisujejo pomlajevalni učinek. Ta eksotična plezalka izhaja iz družine bučevk in pri optimalnem gojenju v višino zraste do štiri, . . .
Manja Weingerl dne May 13, 2020
Jagodnjak (znanstveno ime Fragaria)

Jagodnjak - neraziskana, majhna, rdeča in sladka zakladnica zdravja!

Jagodnjak (znanstveno ime Fragaria) je rod družine rožnic. Jagodnjak je večletni zelnati grmič, ki ga sestavljata podzemni organ (korenika s koreninami) in nadzemni del, ki ga sestavlja steblo, listi, živice in rodni organi. Plod jagodnjaka ni jagoda v botaničnem pomenu besede, temveč je birni plod,, . . .
Manja Weingerl dne May 13, 2020
Prava lakota (Galium verum) - pozabljena in kulinarična rastlina!

Prava lakota (Galium verum) - pozabljena in kulinarična rastlina!

Prava lakota (znanstveno ime Galium verum) je zelnata trajnica iz družine broščevk, ki je razširjena skoraj po celi Evropi, pa tudi po Severni Afriki in v zmernem pasu Azije, od Izraela in Turčije do Japonske in Kamčatke. Kasneje je bila zanešena tudi na Novo Zelandijo,, . . .
Manja Weingerl dne May 10, 2020
NAVADNI GLOG (Crataegus laevigata) - za krepko srce!

Navadni glog (Crataegus laevigata) - za krepko srce!

Navadni glog (Crataegus laevigata) je zdravilna rastlina, srednje visok grm s poldrugim centimetrom dolgimi ostrimi trni. Usti so široko ovalni, sestavljeni iz 3 do 7 krp in grobo nazobčani, na spodnji ploskvi so žile porasle z dlačicami. Cvetovi so veliki 8-15 mm so beli, redkeje, . . .
Manja Weingerl dne May 08, 2020
Navadni Česmin (Berberis vulgaris)

Navadni Česmin (Berberis vulgaris) - grenak kot žolč! Ga poznaš?

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je trnat listopadni grm, ki raste po vsej Evropi, predvsem ob gozdnih obronkih, mejah, kamnitih gričih in vrtovih. Zraste od 3-4  metre visoko in ima nabrazdano rumenosivo lubje, rumen les in rumeno korenino. V zalistjih se spomladi (konec aprila, začetek maja), . . .
Manja Weingerl dne May 07, 2020
BRŠLJANASTA GRENKULJICA - ne samo plevel temveč vrhunska kulinarična rastlina!

BRŠLJANASTA GRENKULJICA - ne samo plevel temveč vrhunska kulinarična rastlina!

Nikar ne prezrite grenkuljice, te zelo zdravilne zeli, ki jo pogosto zamenjamo kar za navaden plevel. A grenkuljica nikakor ni plevel, ampak zelišče, ki je v pomoč pri mnogih težavah in obolenjih. Zgodovina uporabe grenkuljice sega že zelo daleč nazaj, v prvo stoletje našega štetja, . . .
Manja Weingerl dne May 06, 2020
Travniška kadulja (Salvia pratensis)

TRAVNIŠKA KADULJA ali po domače žajbelj s travnikov

Sedaj ko so se razcveteli travniki, še tako navadne in vsakdanje rastline postanejo neskončno zanimive, sploh če si vzamemo čas in jih pogledamo od blizu. Med vsemi me vsako leto zbode v oči prav travniška kadulja, ki v tem času pa vse do septembra krasi, . . .
Manja Weingerl dne May 06, 2020
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

VIRUSI IN PREVENTIVA ! Kaj lahko storimo sami ?

V zimskem času, ko so temperature zunaj nizke, prostore pa ogrevamo se poveča naša dovzetnost za različna virusna in bakterijska obolenja. Foto: Bigstock (Herbessa - pridobljena licenca) Med najpogostejša virusna obolenja  spada prehlad. Sledi mu gripa, ki povzroča sezonska epidemska (epidemija), včasih celo pandemska (pandemija) tveganja. Virus, . . .
Manja Weingerl dne January 28, 2020
SLADKORNA BOLEZEN - bolezen zadnjega stoletja

Sladkorna bolezen - bolezen zadnjega stoletja

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična bolezen, s katero se srečuje vedno več svetovne populacije. Samo v Sloveniji ima sladkorno bolezen okoli 175.000 ljudi, pri čemer jih okoli 15 do 25 odstotkov niti ne ve, da so bolni. Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni, je ključen dejavnik,, . . .
Manja Weingerl dne January 15, 2020
Menopavza

Menopavza - nadloga nežnejšega spola

Vse več je v zadnjih nekaj desetletjih govora o menopavzi. Beseda menopavza izhaja iz grške besede menos, kar pomeni mesec in pausis, kar pomeni prenehati. To se lepo ujema z medicinskim pomenom menopavze, ko se mesečno perilo oz. menstruacija preneha. Menopavza je trajno prenehanje menstruacije, . . .
Manja Weingerl dne January 15, 2020
Pegasti badelj (Silybum marianum) - Herbessa

Pegasti badelj (Silybum marianum) - varuje, razstruplja in zdravi bolezni jeter

Pegastemu badlju rečemo tudi Marijin osat, kar izvira iz legende. Ta govori, da naj bi Devica Marija iskala miren kraj za dojenje otroka. Marijin osat je to opazil in zaščitil mater in otroka z listi. Nekaj kapljic mleka je padlo na liste in zato imajo, . . .
Manja Weingerl dne January 12, 2020
Vrtnica - kraljica med cvetlicami ali kaj več ?

Vrtnica - kraljica med cvetlicami ali kaj več ?

Za pesnike je samo ena kraljica med cvetlicami – vrtnica. V mnogih jezikih jo imenujejo kar »roža« in zapišejo z veliko začetnico ( Rose ). Zaradi simbolnih pomenov so vrtnice zagotovo najzanimivejše rože. Vrtnice mnoge privlačijo zaradi kombinacije bujnih, dišečih cvetov in grobih trnov, ki, . . .
Manja Weingerl dne January 12, 2020
Food photo created by jcomp - https://www.freepik.com/free-photos-vectors/food

Nadloga, ki preseneti – vnetje sečil, predvsem mehurja!

Vnetje sečil, predvsem mehurja, je neprijetnost, ki se lahko pojavlja skozi celo leto. Vnetja sečil spadajo med pogostejša obolenja, vendar običajno potekajo v blažji obliki in v nekaterih primerih niti ne zahtevajo zdravljenja s proti mikrobnimi zdravili. Glavni razlog okužbe sečil je v večini primerov, . . .
Manja Weingerl dne January 12, 2020
Mazila - kaj so, kako in kje jih uporabljati?

Mazila - kaj so, kako in kje jih uporabljati?

Mazila so poltrdni pripravki za zunanjo uporabo, namenjeni nanašanju na kožo ali sluznice. Uporabljajo se za lokalno zdravljenje obolelega ali poškodovanega kožnega tkiva (redko jih uporabimo tudi za sistemsko zdravljenje, pri katerem učinkovina prehaja skozi kožo v krvni obtok) ali pa delujejo negovalno oziroma zaščitno, . . .
Manja Weingerl dne January 11, 2020
Maj je čas za bezeg!!

Maj je čas za bezeg!!

Verjetno ni osebe, ki ne bi poznala bezga?   Foto: Herbessa Srečamo ga lahko praktično vsepovsod. Žal pa marsikdo ne ve oz. se ne zaveda, da bi z malo truda in nekaj nabranimi cvetovi lahko pripravili marsikaj zdravega in koristnega zase, za svojo družino, sorodnike, . . .
Manja Weingerl dne May 24, 2019
Herbessa - povzetek leta 2018

Herbessa - povzetek leta 2018

Leto 2018 se je že poslovilo in zakorakali smo novim dogodivščinam naproti v letu 2019. Leto 2018 je bilo dokaj pestro. Skozi celotno leto smo bili zelo pridni, veliko nabrali, posušili in naredili ogromno čudovitih izdelkov za vas. Prav tako nam je uspelo zgraditi in, . . .
Manja Weingerl dne January 08, 2019
Krepitev imunskega sistema

Sedaj je čas za krepitev imunskega sistema!

Poletje se bliža h koncu in na naša vrata že trka jesen. Vse to s seboj prinaša manj sonca, manjši vnos vitaminov, več tveganja za naš obrambni sistem  in takšno obdobje nas bo spremljalo naslednjih nekaj mesecev.  Po poletnih mesecih  in predvsem hitri menjavi vremena, . . .
Manja Weingerl dne September 04, 2018
Prišla je pomlad in z njo prva spomladanska zelišča

Prišla je pomlad in z njo prva spomladanska zelišča

Vijolice, trobentice, marjetice, koprive, pljučnik, čemaž, lapuh regrat in še kaj … že iz zemlje klijejo, saj so k nam prišli prvi spomladanski dnevi. Odpravimo se zdravju naproti in iz dehteče narave prinesemo nekaj pomladnih krepil in čistil, ki nas bodo dostojno očistila zimske nesnage., . . .
Manja Weingerl dne March 21, 2018
Tinkture - skoncentrirana moč narave!

Tinkture - skoncentrirana moč narave!

Uporaba zdravilnih rastlin ima velik pomen že skozi vse medicinske tradicije. Še pred slabimi dvesto leti so bila zdravilna sredstva narave edina zdravila, ki jih je imel človek na razpolago. Iz tega razloga, je človek skrbno preučeval njihov učinek, ga dokumentiral in razvijal. Tako so, . . .
Manja Weingerl dne November 15, 2017
NAVADNA KONOPLJA (Cannabis sativa) - čudežna rastlina

NAVADNA KONOPLJA (Cannabis sativa) - čudežna rastlina

Konoplja (znanstveno ime Cannabis sativa) je od 0,5 do 6 metrov visoka dvodomna rastlina, ki obsega 3 podvrste: Cannabis sativa (navadna ali industrijska konoplja, latinsko tudi Cannabis sativa L. ssp. sativa), Cannabis indica (indijska konoplja, latinsko tudi Cannabis sativa L. ssp. indica) in Cannabis ruderalis. V konoplji se nahaja skupina substanc, ki se imenujejo kanabinoidi, ki so značilni za konopljo, vendar, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
PEPERMINT META (spearmint-Mentha spicata) Herbessa

PEPERMINT META (spearmint-Mentha spicata)

PEPERMINT META (spearmint-Mentha spicata) Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Črna detelja (Trifolium pratense)_3

Črna detelja (Trifolium pratense) - odlična pri hormonskem neravnovesju

Črna detelja (znanstveno ime Trifolium pratense) je krmna rastlina iz družine metuljnic. Črna detelja je trajnica s koreniko, ki zraste od 20 do 40 cm v višino. Ima sedeče cvetove, ki so dolgi od 12 do 15 mm in so brez podpornih listov. Venčni listi, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Žajbelj (Salvia officinalis) - bogata zgodovina v ljudskem zdravilstvu

Žajbelj (Salvia officinalis) - bogata zgodovina v ljudskem zdravilstvu

Žajbelj (znanstveno ime Salvia officinalis) je droben vedno zeleni pol grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in modrimi do škrlatnimi cvetovi. Spada v družino ustnatic (Lamiaceae). Doseže višino do 40 cm in ima številna stebla. Listi so eliptični, na krakih pecljih ali pa sedeči. Vsi, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
OZKOLISTNI TRPOTEC (Plantago lanceolata)

OZKOLISTNI TRPOTEC (Plantago lanceolata)

Ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata) je trajnica, ki prihaja iz družine trpotčevk. Pri  tleh ima rozeto suličastih listov, iz sredine rozete pa poganjajo od 10 do 40 cm visoka brezlistna stebla, na vrhu katerih je klasasto socvetje, v katerega so zbrani okoli 4 mm veliki cvetovi rjavkaste, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
ŠIPEK  (Rosa canina) Herbessa

Šipek (Rosa canina) - obilje vitamina C za krepitev odpornosti

Navadni šípek (znanstveno ime Rosa canina) je grmovnica iz družine rožnic (Rosaceae), ki zraste do višine 3 m. Od maja do julija se na trnatih vejah odpirajo nežni svetlo rožnati ali belkasti cvetovi. Ko cvetni listi odpadejo, se cvetišče poveča, omeseni in obarva rdeče. Iz, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
SLEZ (Althaea officinalis)

SLEZ (Althaea officinalis)

Slez sodi med slezenovke (družina Malvaceae) in je 60 do 200 cm visoko trajno zelišče. Glavno korenino ima vretenasto, močno razraščeno, belo in mesnato. Steblo je pokončno, malo ali nič razraščeno. Sivozeleni listi so kratkopecljati, debeli, po obeh straneh gosto mehkodlakavi. Beli ali svetlo rožnati, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
SLADKI PELIN (Artemisia annua) Herbessa

SLADKI PELIN (Artemisia annua) - cenjen zaradi številnih zdravilnih lastnosti.

Botanični kartotečni list Enoletni pelin, pogosto tudi sladki pelin (znanstveno ime Artemisia annua; (kitajščina: 青蒿; pinyin: qīnghāo), je pogosta vrsta pelina na severnem Kitajskem, raznesena tudi drugod po zmerno toplem pasu. Ta močno dišeča rastlina je postala na Zahodu cenjena zaradi številnih zdravilnih lastnosti. Spada, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Sivka (Lavandula angustifolia) - znana je po svojih pomirjevalnih učinkih

Sivka (Lavandula angustifolia) - znana je po svojih pomirjevalnih učinkih

Sivka (Lavandula) je rod majhnih divjih ali gojenih zimzelenih polgrmastih rastlin, ki jih vzgajajo kot zelišče in za okras. Lubje se sivki navadno lupi. Vejice so največkrat štirioglate in imajo ozke, podolgovate, sivozelene liste, ki so spodaj žlezavi. Cvetni poganjki prerastejo listne, modri do sivo, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
ROŽMARIN (Rosmarinus officinalis) Herbessa

ROŽMARIN (Rosmarinus officinalis)

ROŽMARIN (Rosmarinus officinalis)   Botanični kartotečni list Navadni rožmarin (tudi rožmarín), Rosmarinus officinalis, je vednozelen grm iz družine usnjatic. Zraste do dva metra visoko. Ima iglaste, usnjate liste in bledo modre ali bele cvetove. V kuhinji se uporabljajo sveži ali posušeni listki. Razmnožuje se s, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
RMAN (Achillea millefolium)

RMAN (Achillea millefolium)

RMAN (Achillea millefolium)   Botanični kartotenčni list Rman (znanstveno ime Achillea) je rod kritosemenk iz družine nebinovk, v katerega uvrščamo približno 85 danes živečih opisanih vrst. Kot pri ostalih nebinovkah imajo predstavniki cvetove v koških - glavičastih socvetjih, ki so nadalje združeni v gosto češuljo., . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
REGRAT (taraxacum officinale)

REGRAT (taraxacum officinale)

Regrat (znanstveno ime Taraxacum) je rod v biologiji obsegajoč 40 vrst in še 60 podvrst, ki se dobro razlikujejo medseboj. Prve pritlične liste požene v zgodnji spomladi. Močno nazobčani listi tvorijo listno rožico. Enostavno votlo steblo ima v preseku obliko kroga, na njem pa je, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Črna meta (Marrubium vulgare)

ČRNA META (Marrubium vulgare)

Črna meta sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Pokonča , dlakava stebla, ki poganjajo iz vretenastih korenin, zrastejo 30-60 cm visoko in imajo močno nagubane liste z nazobčanim robom. Poleti se v zalistjih odprejo majhni beli kratkopecljati cvetovi. Foto: Herbessa   Rastišče in zgodovina Črna meta izvira, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
PLJUČNIK (Pulmonaria officinalis)

PLJUČNIK (Pulmonaria officinalis) - že od nekdaj znana bilka za obolela pljuča.

Navadni pljučnik je zelnata trajnica iz družine srhkolistovk (Boraginaceae), ki je dokaj razširjena v Evropi. Ima pegaste dlakave liste, spomladi pa odpre sprva rožnate cvetove, ki pozneje postanejo vijolične barve. Pritlični listi imajo srčasto ali jajčasto obliko, so grobi in nedeljeni ter so izrazito hitro, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
PLAHTICA (Alchemilla vulgaris) Herbessa

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)   Botanični kartotečni list Navadna plahtica ali hribska resa spada med rožnice ( družina Rosaceae) in  je močna, do 50 cm visoka, zelena ali modrikasto zelena trajnica. Stebla so gola ali dlakava, listi so zgubani, mehki in dlakavi. Na robovih listov se, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Pelin (Artemisia vulgaris) Herbessa

Pelin (Artemisia vulgaris) - vsestransko učinkovito zdravilo

Pravi pelin spada med nebinovke (družina Asteraceae) in  je trajnica, ki zraste od 60 do 120 cm visoko[4] in ima pahljačaste srebrnkasto zelene liste. Spodnji listi so dolgopecljati, dva do trikrat pernato deljeni in so lahko dolgi do 25 cm. Stebelni listi so krajši in, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
OŽEPEK (Hyssopus officinalis)

OŽEPEK (Hyssopus officinalis)

Ožepek z drugim imenom imenujemo tudi Izop. Sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Rod je aromatičen, z dvignjenim razvejanim steblom, dolgim do 60 cm in na vršičkih pokritim s finimi dlačicami. Listi so ozki in podolgovati, dolgi od 2–5 cm. Majhni modri cvetovi cvetijo na zgornjih, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
OGNJIČ (Calendula officinalis) Herbessa

OGNJIČ (Calendula officinalis)

OGNJIČ (Calendula officinalis)   Botanični kartotečni list Ognjič sodi v družino košaric ( družina Asteraceae) in je večinoma enoleten, redkeje dvoleten grm. Zraste 30-50 cm visoko. Listi so podolgovati. Rumeni ali oranžni cvetovi se pojavljajo do junija dalje.   Rastišče in zgodovina Ognjič je doma, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
Njivska preslica - Wikipedia

NJIVSKA PRESLICA (Equisetum arvense) - ljudsko zdravilo za ledvice, težave z mehurjem, ...

Preslica sodi v družino presličevk ( družina Equisetaceae). V enem letu zraste v dveh različnih oblikah: marca in aprila se razvijejo rdečerjava ali rumena stebla z rjavimi listi. Na vrhovih se razvijejo trosovniki, iz katerih se raztresa zelen prah s sporami. Maja in junija se, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
POPROVA META (Mentha piperita) Herbessa

POPROVA META (Mentha piperita)

POPROVA META (Mentha piperita)   Botanični kartotečni list Poprova meta sodi med ustnatice (družina Lamiaceae) in je trajna zel, ki zraste približno 90 cm visoko. Steblo je razvejano, večinoma golo in pogosto vijolično obarvano. Listi so podolgovato ovalni. Cvetni venec je prav tako vijoličast s, . . .
Manja Weingerl dne November 08, 2017
MELISA (Melissa officinalis) Herbessa

MELISA (Melissa officinalis) - meliso v zdravilstvu uporabljamo že več kot dve tisočletji.

Melisa sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Je trajnica, ki zraste od 30 do 80 cm visoko in je trajna zelika s pokončnim, razvejanim, skoraj golim steblom. Listi so ovalni, dolgi do 6 cm in široki do 5 cm. Majhni, beli, ustnati cvetovi rastejo v navideznih vretencih v pazduhah, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
MATERINA DUŠICA (Thymus vulgaris) Herbessa

MATERINA DUŠICA (Thymus vulgaris) - zdravilni učinek na dihala, prebavo

Materina dušica (znanstveno ime Thymus) je rod trajnih zdravilnih pol grmičkov, ki zrastejo do približno 50 cm visoko. Izvira iz Sredozemlja.Timijan sodi med ustnatice (družina Lamiaceae).Listi so podolgovato okrogli, na zgornji strani belo klobučevinasti, na spodnji strani pa gladki in na robovih uviti. Cvetovi so, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
MALINJAK (Rubus idaeus)

MALINJAK (Rubus idaeus)

Malinjak (znanstveno ime Rubus idaeus) je vrsta grmovnice s sadeži vijoličnordeče barve, ki jih imenujemo maline. Grmičevje ima bodice, ki so sicer majhne, lahko pa nam močno otežijo obiranje malin. Listopadni dvoletni grm z bledo zelenimi listi zraste do 2 m visoko. V drugem letu, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
LUČNIK (Verbascum thapsiforme) Herbessa

Lučnik (Verbascum thapsiforme) - za zdravljenje vseh bolezni dihal, hripavosti, kašlja in tudi bronhitisa

Lučniki (Verbascum) so rod rastlin iz družine črnobinovk (Scrophulariaceae). V rod lučnikov spada okoli 360 vrst. Več vrst lučnikov se uporablja kot zdravilne rastline, in sicernavadni lučnik (Verbascum phlomoides), velecvetni lučnik (Verbascum densiflorum ali Verbascum thapsiforme) in drobnocvetni lučnik (Verbascum thapsus). Uporabni so predvsem cvetovi rastline, ki se nabirajo v suhem in sončnem vremenu od julija in septembra. Lučniki (Verbascum spp.), . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
LIPA (Tilia species) Herbessa

Navadna lipa (Tilia platyphyllos) - ima simbolni pomen za Slovence

Lipa spada pod družino lipovk (Tiliaceae) in je drevo, ki lahko zraste do 25 m, s strnjeno krošnjo ter razpokanim, sivorjavim lubjem. Listi so srčasti. Rumenkasto beli cvetovi se razvijejo v pakobulih. Foto: Herbessa   Navadna lipa - rastišče in zgodovina Lipa (Tilia platyphillos) in, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
LAPUH (TUSSILAGO FARFARA)

LAPUH (TUSSILAGO FARFARA) - znanilec pomladi.

Lapuh je trajna zel, ki ima močno koreniko in podzemne pritlike. Zgodaj spomladi se najprej pokažejo le belo-polstena, z luskolisti pokrita cvetna stebla. Visoka so kakšnih 10 do 15 cm in nosijo po en rumenocveten košek. Listi so med cvetenjem še v zemlji in se, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
KOPRIVA (Urtica dioica)

KOPRIVA (Urtica dioica)

Kopriva sodi med koprivovke ( družina Urticaceae). Zraste do 150 cm visoko in ima koreniko, ki prezimi. Raste po jasah in posekah, ob zidovih in na neobdelanih tleh. Velika kopriva opeče z dlačicami na listih, ki vsebujejo histamin in mravljično kislino. Kopriva potrebuje za rast, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
KAMILICA (Matricaria recutita) Herbessa

KAMILICA (Matricaria recutita)

Prava kamilica spada v družino košaric ( Asteraceae) in je 20-40 cm visoka rastlina s pokončnim steblom, ki je na vrhu golo in razvejano. Listi so dvojno ali trojno naperjeni in imajo zelo ozke, bodičaste vrhove. Cvetni koški so ovršeni in imajo značilne bele jezičaste, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
Islandski lisaj

ISLANDSKI LIŠAJ (Cetraria islandica)

Islandski lišaj (znanstveno ime Cetraria islandica) je steljčnica iz družine parmelijevk, ki raste na visoko ležečih področjih, najpogosteje na gozdni meji in nad njo, kjer lahko prekriva velike strnjene površine. Lišaj požene do 10 cm dolge, razvejene in nakodrane steljke, ki ob pomanjkanju padavin otrdijo. Steljke se razvejajo na več ukrivljenih, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
KRVENKA (Lythrum salicaria) Herbessa

KRVENKA (Lythrum salicaria)

KRVENKA (Lythrum salicaria)   Botanični kartotečni list Navadna krvenka (Lythrum salicaria) je skromna rastlina, ki jo najdemo v obcestnih jarkih, celo na cestnih robovih, na delno ali zelo zamočvirjenih površinah in ob vodah, pusti pa se tudi delno potopiti, saj to ne moti njene rasti., . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017

ORANŽA META (Mentha species)

ORANŽA META (Mentha species)   Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
LIMONA META (Mentha species)

Limona meta (Mentha species) - listi mete oddajajo prijetno aromo, ki spominja na vonj in okus limone.

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejovisoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti.Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eteričnoolje, ki, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
JAGODNA META (Mentha crispa)

Jagodna meta (Mentha crispa) - uporabna dekorativno ali kot dodatek jedem in pijačam

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejovisoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti.Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eteričnoolje, ki, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
JABOLČNA META (Mentha suaveolens)

Jabolčna meta (Mentha suaveolens) - oddaja prijetno aromo, ki spominja na vonj in okus jabolk

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
Grenivka META (Mentha species)

Grenivka meta (Mentha species) - oddaja prijetno aromo, ki spominja na vonj in okus grenivke.

Grenivka meta (Mentha species) je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu., . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
ANANAS META (Mentha suaveolens Variegata) Herbessa

ANANAS META (Mentha suaveolens Variegata)

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eterično olje, ki, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
Gozdni slezenovec (Malva sylvestris) - polna mera zdravilnih rastlinskih sluzi

Gozdni slezenovec (Malva sylvestris) - polna mera zdravilnih rastlinskih sluzi

Slezenovec spada v družino slezenovk (Malvaceae). Je dvoletna ali trajna rastlina ki zraste od 30-120 cm visoko. Pokončna stebla so rahlo olesenela in pokrita z grobimi dlačicami. Listi imajo dolge peclje in so ledvičaste ali okrogle oblike. Cvetovi v šopih rastejo iz zalistja. So svetlo, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum)

DROBNOCVETNI VRBOVEC - ljudsko zdravilo pri povečani prostati

Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum) – roza cvetovi v zalistjih zgornjih listov, premer cvetov 1,5-2,2 cm, štiri kratke brazde. Steblo zgoraj je kratkodlakavo. Spodnji listi nasprotni, srednji in zgornji premenjalni, 3-7 cm dolgi. Raste na nabrežjih, mokrih robovih gozdnih poti, občasno poplavljenih predelih. Cveti od junija, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
CITRONSKA VERBENA (Lippia citriodora) Herbessa

CITRONSKA VERBENA (Lippia citriodora)

Citronka ali citronska verbena je do meter in pol visok grm, doma v Severni in Južni Ameriki. V Evropo so jo konec 18. stoletja prinesli iz Čila. Ima dolge tanke liste, ki rastejo v skupinah po tri (od tod latinsko ime triphylla = trilistna) ali, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
BEZEG (Sambucus nigra) Herbessa

BEZEG (Sambucus nigra) - zdravilna skrinjica

Bezeg spada v družino kovačnikovk (Caprifoliaceae). Je grm , ki zraste do 7 m visoko ali drevo z razprostrtimi vejami in razbrazdanim sivim lubjem. Rumenobeli cvetovi z močnim vonjem so razvrščeni v velikih kabulih. Sadeži so črnovijoličasti s krvavo rdečim sokom.    Foto: Herbessa  , . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
ARTIČOKA (Cynara scolymus) Herbessa

ARTIČOKA (Cynara scolymus) - za zdrava jetra in urejeno prebavo.

Artičoka sodi med košarice (Asteraceae). Je trajna osatasta rastlina z mogočnim do dva metra visokim steblom, ki je poraščeno z bodičastimi listi. Na vrhu se razvijejo kroglasti, bodičasti cvetni koši, ki jih obiramo pred cvetenjem. Rastlina cveti modrovijoličasto poleti in jeseni. Artičoka je zraven uporabe, . . .
Manja Weingerl dne November 07, 2017
NAZAJ NA VRH