BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

NAVADNA KONOPLJA (Cannabis sativa) - čudežna rastlina

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Konoplja (znanstveno ime Cannabis sativa) je od 0,5 do 6 metrov visoka dvodomna rastlina, ki obsega 3 podvrste: Cannabis sativa (navadna ali industrijska konoplja, latinsko tudi Cannabis sativa L. ssp. sativa), Cannabis indica (indijska konoplja, latinsko tudi Cannabis sativa L. ssp. indica) in Cannabis ruderalis. V konoplji se nahaja skupina substanc, ki se imenujejo kanabinoidi, ki so značilni za konopljo, vendar igrajo vlogo tudi v človeškem telesu (npr. pri uravnavanju krvnega tlaka). En od kanabinoidov ima psihoaktivni učinek, imenuje se delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC. Konoplja je zaradi kanabinoidov uporabna v medicini ali kot rekreativna droga, zaradi trpežnih vlaken in visoke vsebnosti celuloze pa kot industrijska rastlina.

Konoplja (Cannabis sativa) 

Foto: wikipedia


Rastišče in zgodovina

Konoplja ni zahtevna rastlina in jo je možno najti rasti skoraj povsod, saj  konoplja uspeva na preko 50% Zemljine kopne površine. Človek je odkril konopljo okoli 15.000-5000 let pred našim štetjem. Prvi so konopljina vlakna uporabljali v Mezopotamiji in antičnem egiptu, kjer so jo dodajali glinenim zidakom kot sredstvo ojačitve. Vse do 20. stoletja je bila množično uporabljena po celem svetu. Celo nekateri najslavnejši zgodovinski predmeti so narejeni na konopljini osnovi; ameriška Deklaracija o neodvisnosti je bila pisana na konopljin papir. Mona Liza je naslikana na lesu z barvami, ki bazirajo na konopljinem olju. Gojena in priljubljena je bila tudi na slovenskih tleh, o čemer pričajo narodne pravljice in pripovedke.

Dokazi za inhalacijo kanabisa izvirajo iz 3. tisočletja pr. n. št. kot nakazujejo zoglenela semena kanabisa, ki so jih našli v ritualni žerjavnici v staroveškem pokopnem mestu v sedanji Romuniji. Najbolj znani uživalci kanabisa so biti antični Hindujci iz Indije in Nepala. V sanskrtu so zelišče imenovali ganžika (गांजा/গাঁজা v sodobnih indijskih jezikih gandža). Antično mamilo soma, ki je omenjena v Vedah kot sveti omamljajoči halucinogen, so večkrat povezali s kanabisom.

Kot zanimivosti velja omeniti:

Marihuano je uporabljalo tudi mnogo zgodovinsko pomembnih oseb, med njimi Barack Obama, George Washington, člani skupine The Beatles, Victor Hugo, Abraham Lincoln, Michael Phelps in drugi.

Vsi šolski učbeniki do leta 1880 so bili narejeni iz konoplje, prav tako je bilo 80% tekstila do leta 1820, ko je bil izumljen stroj za odstranjevanje bombaževih semen.

Povsem legalno je bilo plačevanje davkov s konopljo v ZDA med letoma 1631 in začetki 1800, poleg tega je bilo med 17. in 18. stoletjem ne-gojenje konoplje sankcionirano po zakonu. V Virginiji, je bila med letoma 1763-69 zagrožena zaporna kazen za nasprotovanje gojenju konoplje.

Do 20. stoletja je bila konoplja največji pridelek v številnih zveznih državah ZDA. Leta 1850 so v zvezni državi Kentucky pridelali 40.000 ton konopljinih vlaken.

Najstarejše najdišče izdelkov iz konoplje sega v obdobje pred 12.000 leti, leži pa na območju današnje Kitajske. Tam so našli ostanke peščenih loncev, katerih površino so krili vzorci iz konopljinih trakov.

Blago iz konoplje naj bi izdelovali že v 8. tisočletju p.n.š.

Leta 1916 je ameriška vlada predvidevala, da bo do leta 1940 ves papir prihajal iz konoplje ter da ne bo potrebno posekati nobenega drevesa več. Študije so kazale, da bi 1 hektar konoplje ustrezal 4,1 hektarju dreves.

 

Konoplja v medicini

Konoplja se v medicini lahko uporablja v obliki vršičkov, ekstraktov in sinteznih analogov aktivnih sestavin konoplje v takšni obliki, da ustreza aplikaciji. Zgodovina uporabe konoplje v medicinske namene sega v leto 2737 pr.n.š..

Konoplja izvira iz osrednje Azije in je bila ena prvih psihotropnih drog, ki so jo gojili in uporabljali že pred razvojem pisave. Na Kitajskem je znana vsaj od neolitika (4000 pr.n.š.). Prvi ki je opisal njene terapevtske lastnosti naj bi bil kitajski cesar Šen Nung v svojem "Kompendumu zdravilnih kitajskih rastlin" leta 2737 pr.n.š. Kmalu za tem so jo začeli gojiti zaradi vlaken za tekstil in vrvi, zaradi semen, rekreativne uporabe in uporabe v medicini. V Indijo se je razširila iz Kitajske.

Leta 1839 je britanski zdravnik William O'Shaughnessy, medtem ko je delal v Indiji, odkril konopljino analgetično (protibolečinsko), antiemetično (proti bruhanju) in antikonvulzivno (proti krčem) delovanje, da spodbuja apetit in da deluje kot mišični relaksant. Od leta 1854 so konopljo prosto prodajali v lekarnah zahodnih ameriških držav, v britanski farmakopeji pa so se še naslednjih 100 let pojavljali njeni ekstrakti in tinkture.

Po obdobju prohibicije alkohola v Ameriki so jo ameriške blasti "obsodile", da povzroča norost, moralen in intelektualen propad njenih uporabnikov ter ji pripisali zasluge za njihova kriminalna dejanja. Leta 1937 je bil pod pritiskom ameriškega Zveznega urada za narkotike, v nasprotju z nasveti Ameriškega zdravstvenega združenja, uveden davek enega dolarja na unčo (pribl 30 g) konoplje uporabljene v medicinske namene in sto dolarjev na unčo konoplje uporabljene za neodobrene (rekreativne) namene. Iz ameriške farmakopeje so leta 1942 odstranili konopljo, ki je tako izgubila svojo terapevtsko legitimnost. Velika Britanja in velika večina evropskih držav je marihuano prepovedalo leta 1971 s podpisom konvencije o psihotropnih substancah.

Nelegalnosti navkljub so pacienti še vedno uporabljali konopljo v obliki samozdravljenja. 30. julija 2001 so v Kanadi zakonsko dovolili terapevtsko uporabo marihuane bolnikom z nekaterimi resnimi obolenji, leta 2005 je bilo tako tam 821 pacientov in 363 zdravnikov, ki jim je bilo dovoljeno posedovanje. Medicinska konoplja se prodaja/izdaja na recept v Nizozemskih lekarnah od leta 2003. 

Konopljin čaj

Konopljin čaj ima zelo ugodne učinke na telo. Pomirja, ugodno vpliva na imunski sistem, prebavo, ožilje in srce. Pomaga pri zniževanju holesterola in sladkorja v krvi. Prispeva k boljšemu splošnemu počutju in je odličen antioksidant. Konopljin čaj ne vsebuje opiatov ali psiho aktivnih snovi, zato uživanje konopljinega čaja ne povzroča omamljenosti. V zmernih količinah je konopljin čaj primeren tudi za otroke. Priporočena zaužita količina za odraslo osebo, je tri skodelice svežega čaja dnevno. Za otroka upoštevamo polovično količino.

 

 

Vir:

Bodi eko. Pridobljeno dne 2017-08-11. https://www.bodieko.si/konoplja-cannabis-sativa

Konoplja.net. Pridobljeno dne 2017-08-11. https://konoplja.net/

Wikipedia. Navadna konopolja. Pridobljeno dne 2017-08-11.

NAZAJ NA VRH