BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Jagodnjak - neraziskana, majhna, rdeča in sladka zakladnica zdravja!

Manja Weingerl dne May 13, 2020

Jagodnjak (znanstveno ime Fragaria) je rod družine rožnic. Jagodnjak je večletni zelnati grmič, ki ga sestavljata podzemni organ (korenika s koreninami) in nadzemni del, ki ga sestavlja steblo, listi, živice in rodni organi. Plod jagodnjaka ni jagoda v botaničnem pomenu besede, temveč je birni plod, ki je sestavljen iz številnih posameznih plodičev, ki se razvijejo iz cvetišča in so posejane s plodiči ali oreški (semenkami). Botanično so jagode tako plodovi plodovk, med katere spadajo tudi kumare, buče, paradižnik, itd. Uspeva od nižin do približno 1.300 metrov nadmorske višine. Že v 15. stoletju so jo pričeli gojiti, danes pa poznamo že mnogo vrst gojenih sort, ki dajejo zelo velike plodove, vendar je še vedno najboljši okus navadne gozdne jagode, ki ima poleg tega tudi izredno prijeten vonj.

Jagodnjak - neraziskana, majhna, rdeča in sladka zakladnica zdravja!

Foto: lastna

Uporabnost

V ljudski medicini je list blago krepčilo proti driski, mladi listi pa so tudi nadomestek za običajni čaj. Spomladi nabiramo mlade liste in zrele plodove. Mlade liste posušimo v senci, da ohranimo vse učinkovine. Listi jagodnjaka so primerni za različne čajne mešanice. V plodovih jagodnjaka je približno 80 odstotkov vode ter veliko kalija, železa in mangana, ki so pomembni za presnovo. V jagodah je tudi precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske. Te dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so za večino ljudi jagode najbolj priljubljeni gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže. Jagodnemu listu sicer pripisujejo pestro zdravilnost tudi proti drugim boleznim. Zunanje naj bi z obkladki predvsem zdravili razne kožne izpuščaje. Notranje pa se jagodnjak uporablja pri želodčno-črevesnemu katarju, za  spodbujanje lenega črevesja, pri raznih  jeternih  motnjah, zlatenici, za dihalne poti, blaženje putike, pri lajšanju revmatizma, pri pojavu živčnosti, bolečinah v ledvicah,  pri ledvičnih kamnih, za podporo srcu, spodbuditvi prekrvavitve, zbijanju vročine, pri odpravi nočnega potenja, čiščenju krvi, urejanju prebave, pri slabokrvnosti , ustavil močno menstruacijo ter omogočil hujšanje na "naraven način" in še in še...  Vendar za zdaj navedena zdravilnost še ni znanstveno utemeljena, saj ni bilo izvedeno dovolj raziskav. Čaj iz mladih listov uporabimo tudi pri bolečinah v grlu, z njim lahko grgljamo ustno votlino.

Kulinarika

Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, likerje, sladolede, sadne kupe, peciva,...

NAZAJ NA VRH