BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

DROBNOCVETNI VRBOVEC - ljudsko zdravilo pri povečani prostati

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum) – roza cvetovi v zalistjih zgornjih listov, premer cvetov 1,5-2,2 cm, štiri kratke brazde. Steblo zgoraj je kratkodlakavo. Spodnji listi nasprotni, srednji in zgornji premenjalni, 3-7 cm dolgi. Raste na nabrežjih, mokrih robovih gozdnih poti, občasno poplavljenih predelih. Cveti od junija do septembra, zraste 20 – 80 cm visoko. Še najlažje ga opazimo zaradi njegovih podolgovatih semenskih strokov, ki se potem razprejo in pokažejo se majhna semena z belimi, bombažu podobnimi laski. Prav ti stroki z laski so bistveno bolj opazni kot njegovi skromni rožnati cvetovi. Uporaben za zdravilne namene.

Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum) - prostata

Foto: Herbessa

Rastišče in zgodovina

Drobnocvetni vrbovec uspeva na bolj ali manj stalno vlažnih tleh, razmeroma bogatih z dušikom. Uspeva na svetlih krajih od nižin do gorskega pasu. Razširjen je po vsej Sloveniji.


Prva poročila o  zdravilnem učinku

Do sedaj so ugotovili, da drobnocvetni vrbovec deluje protivnetno in zmanjšuje prehajanje krvnih tekočin iz kapilar v tkiva.. S poskusi na podganah so tako ugotovili značilno zmanjšanje edema v tačkah. Z nekaterimi laboratorijskimi poskusi so ugotovili protibakterijske učinke.

Nekatere študije potrjujejo njegove zdravilne učinke na zaščito pred in tudi zdravljenje nerakavo (benigno) povečane (hiperplazije) prostate.

Noben izmed omenjenih učinkov pa še ni bil dokazan pri uporabi na ljudeh. Zato se pri uporabi zeli drobnocvetnega vrbovca opiramo predvsem na tradicionalno rabo v ljudski medicini.


Uporabni deli in sestavine

Vsebuje snovi, ki imajo aktiven učinek na bolezenskem spremembe v našem telesu, delujejo protivnetno in zavirajo procese, ki povzročajo povečanje podmehurnice. Je tradicionalno ljudsko zdravilo pri povečani prostati. Uporablja se pri vseh (trdovratnih) obolenjih prostate, kot je težko odvajanje vode (hipertrofija oz. povečanje podmehurnice), rak na mehurju in prostati, ali bolečine v mehurju in ledvicah (v te namene se priporoča tudi ženskam). Mnogi ljudje, ki imajo dalj časa težave s prostato, lahko s pomočjo drobnocvetnega vrbovca spet ozdravijo, pogosto celo brez operacije. Če je bila operacija že opravljena, čaj iz vrbovca zmanjša ali odstrani pekočo bolečino in druge težave, ki so pogoste po operaciji.  Rastline nabiramo tako, da odtrgamo steblo z listki in cvetovi, pri tem pa pazimo, da jo odtrgamo v sredini, da lahko zraste nova. Vrbovec deluje proivnetno in protibakterijsko. Vsebuje flavonoide, ß-sitosterol, tanine, čreslovine, pektine, lignane in druge spojine, ki pomagajo uravnavati delovanje žleze prostate. 


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.


Kontraindikacije

Pri pravilni uporabi zdravilnih pripravkov iz drobnocvetnega vrbovca do sedaj niso opazili neželenih stranskih učinkov. Vseeno se svetuje previdnost pri uporabi zdravilne rastline.

  

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH