BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Navadna lipa (Tilia platyphyllos) - ima simbolni pomen za Slovence

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Lipa spada pod družino lipovk (Tiliaceae) in je drevo, ki lahko zraste do 25 m, s strnjeno krošnjo ter razpokanim, sivorjavim lubjem. Listi so srčasti. Rumenkasto beli cvetovi se razvijejo v pakobulih.

Lipa (Tilia platyphyllos) - Herbessa

Foto: Herbessa

 

Navadna lipa - rastišče in zgodovina

Lipa (Tilia platyphillos) in lipovec (Tilia cordata Mill) imata simbolni pomen za Slovence, je pa seveda tudi ena izmed zdravilnih rastlin, znana še posebej po okusnem lipovem čaju. Drevo raste na sončnih in pol sončnih legah, kjer ima dovolj zemlje za rast. Lipa cveti v drugi polovici junija medtem ko lipovec v prvi polovici julija. V zdravilstvu vrsta teh dveh dreves ni pomembna, saj imajo njune zdravilne učinkovine enak učinek. 

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku navadne lipe

Botanično ime Tilia izhaja iz grške besede »tilos«, saj lubje vsebuje veliko likovih vlaken. O zdravilnem učinku lipovih cvetov je Tabernaemontanus zapisal, da iz-kuhano vodo cvetov visoko cenijo proti padavici mladih otrok. Iz grške mitologije prihaja tragična zgodba o nimfi Filiri, ki so jo bogovi zatem, ko je rodila kentavra Kirona spremenili v lipo.

Lipa (Tilia platyphyllos) nabiranje - Herbessa

Foto: Herbessa

 

Navadna lipa - uporabni deli in sestavine

V zdravilne namene se uporablja lipovo cvetje in pa drevesno lubje. Čaj iz lipovih cvetov blaži krče in pospešuje potenje, s tem pa učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo. Pijemo ga tudi pri prehladu ter težavah z ledvicami in pljuči. Po ljudskem izročilu je lipov čaj sedativ kar pomeni da pomirja; spazmolitik, ki pomaga da popustijo krči gladkih mišic; diaforetik, ki pospešuje znojenje; diuretik, ki pospešuje nastajanje in izločanje seča. Uporablja se tudi proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom, in še posebej proti zvišanemu krvnemu tlaku povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

Iz lubja lipe ali lipovca se pripravlja oglje, ki pospešuje izločanje žolča, uporablja pa se tudi za razstruplanje in odvajanje. Oglje iz lipovega lubja je zmožno nase vezati 50 do 90 – kratno količino drugih snovi kot je njegova prostornina, zato se priporoča pri akutnih zastrupitvah, bruhanju, zaprtju, proti driski ter ostalih želodčnih in črevesnih težavah. Nujna pa je takojšnja odstranitev oglja iz črevesja, kar dosežemo z blagimi odvajali.

Lipovo oglje lahko uporabljamo pri zdravljenju domačih živali v primeru zaprtja, driske, napenjanja in zastrupitev ter za zdravljenje ognojenih ran.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost navadne lipe

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • Uporaba lipovih cvetov je priporočljiva pri prehladnih obolenjih in pri suhem, dražečem kašlju.
  • Pri poskusih z lipovimi cvetovi na živalih so opazili pomirjujoč učinek in zaviranje vnetja. Alkoholni izvleček je uničeval različne bakterije.

 

Navadna lipa - kontraindikacije

Ni znanstvenih izsledkov o uporabi med nosečnostjo ali v času dojenja.

Lipa - Herbessa

Foto: Herbessa

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH