LIPA (Tilia species)

Manja Weingerl dne November 07, 2017

LIPA (Tilia species)

 

Botanični kartotečni list

Lipa spada pod družino lipovk (Tiliaceae) in je drevo, ki lahko zraste do 25 m, s strnjeno krošnjo ter razpokanim, sivorjavim lubjem. Listi so srčasti. Rumenkasto beli cvetovi se razvijejo v pakobulih.

 

Rastišče in zgodovina

Lipa (Tilia platyphillos) in lipovec (Tilia cordata Mill.) imata simbolni pomen za Slovence, je pa seveda tudi ena izmed zdravilnih rastlin, znana še poebej po okusnem lipovem čaju. Drevo raste na sončnih in polsončnih legah, kjer ima dovolj zemlje za rast. Lipa cveti v drugi polovici junija medtem ko lipovec v prvi polovici julija. V zdravilstvu vrsta teh dveh dreves ni pomembna, saj imajo njune zdravilne učinkovine enak učinek. 

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Botanično ime Tilia izhaja iz grške besede »tilos«, saj lubje vsebuje veliko likovih vlaken. O zdravilnem učinku lipovih cvetov je Tabernaemontanus zapisal, da izkuhano vodo cvetov visoko cenijo proti padavici mladih otrok. IZ grške mitologije prihaja tragična zgodba o nimfi Filiri, ki so jo bogovi zatem, ko je rodila kentavra Kirona spremenili v lipo.

 


Uporabni deli in sestavine

V zdravilne namene se uporablja lipovo cvetje in pa drevesno lubje. Čaj iz lipovih cvetov blaži krče in pospešuje potenje, s tem pa učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo. Pijemo ga tudi pri prehladu ter težavah z ledvicami in pljuči. Po ljudskem izročilu je lipov čaj sedativ kar pomeni da pomirja; spazmolitik, ki pomaga da popustijo krči gladkih mišic; diaforetik, ki pospešuje znojenje; diuretik, ki pospešuje nastajanje in izločanje seča. Uporablja se tudi proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom, in še posebej proti zvišanemu krvnemu tlaku, povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

Iz lubja lipe ali lipovca se pripravlja oglje, ki pospešuje izločanje žolča, uporablja pa se tudi za razstrupljanje in odvajanje. Oglje iz lipovega lubja je zmožno nase vezati 50 do 90 – kratno količino drugih snovi kot je njegova prostornina, zato se priporoča pri akutnih zastrupitvah, bruhanju, zaprtju, proti driski ter ostalih želodčnih in črevesnih težavah. Nujna pa je takojšnja odstranitev oglja iz črevesja, kar dosežemo z blagimi odvajali.

Lipovo oglje lahko uporabljamo pri zdravljenju domačih živali v primeru zaprtja, driske, napenjanja in zastrupitev ter za zdravljenje ognojenih ran.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • Uporaba lipovih cvetov je priporočljiva pri prehladnih obolenjih in pri suhem, dražečem kašlju.
  • Pri poskusih z lipovimi cvetovi na živalih so opazili pomirjujoč učinek in zaviranje vnetja. Alkoholni izvleček je uničeval različne bakterije.

 

Kontraindikacije

Ni nanstvenih izsledkov o uporabi med nosečnostjo ali v času dojenja.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH