BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Črna detelja (Trifolium pratense) - odlična pri hormonskem neravnovesju

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Črna detelja (znanstveno ime Trifolium pratense) je krmna rastlina iz družine metuljnic. Črna detelja je trajnica s koreniko, ki zraste od 20 do 40 cm v višino. Ima sedeče cvetove, ki so dolgi od 12 do 15 mm in so brez podpornih listov. Venčni listi so vijolično-rdeče barve. Čašna cev in zobci so poraščeni z drobnimi dlačicami, združeni pa so v gosta kroglasta socvetja. Listi so narobejajčasti ali srčasti, rastejo pa iz enega središča po trije naenkrat. Posamezen listič je dolg od 15 do 30 mm, širok pa od 2 do 15 mm.

Črna detelja (Trifolium pratense)_1

Foto: Herbessa

 

Črna detelja - rastišče in zgodovina

Čeprav je črna detelja doma v Evropi, so jo v zdravilstvu začeli uporabljati severnoameriški Indijanci. Z njo so zdravili luskavice, ekceme, druge kožne bolezni. Je eno najstarejših zdravilnih zelišč. Ima rdeče-vijolične kepaste cvetove in na troje razcepljene liste. Uspeva bolj na pustih tleh.

Črna detelja je v različnih kulturah znana kot sredstvo proti raku. Ameriški znanstvenik Jonathan Hartwell je v reviji The Journal of Natural Products objavil podatek, da 33 različnih kultur po svetu, uporablja črno deteljo za boj proti raku. National cancer institut je v svojih raziskavah potrdil učinkovitost črne detelje proti raku, zaradi prisotnosti daidzeina in genisteina. Poleg tega vsebuje črna detelja antioksidant tokoferol in mešanico vitaminov skupine E. Organizmu pomaga prevladati stanje, imenovano “prevlada estrogena”, ki ga povezujejo z mnogimi oblikami raka ( jajčniki, prsi, maternica,…..)

Uporabni deli in sestavine črne detelje

Za zdravilno uporabo so primerni posušeni cvetovi in njihovi pripravki, predvsem tekoči alkoholno-vodni izvlečki s farmakološko učinkovitimi sestavinami, kot so izoflavonoidi, cianogeni glikozidi, derivati kumarina in eterično olje z aromatičnimi alkoholi. V ljudskem zdravilstvu se črna detelja notranje uporablja pri vnetju želodca, depresiji, glivičnih obolenjih, kašlju in drugih boleznih dihalnih poti, predvsem oslovskemu kašlju. Zunanje se uporablja pri kroničnih kožnih boleznih, kot sta luskavica in razni ekcemi.

Črna detelja (Trifolium pratense)_2

Foto: Herbessa

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost črne detelje

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • ESCOP  še ni podal ocene. Izvlečki črne detelje, predvsem fitoestrogeni, se vežejo na človeške estrogenske receptorje in lahko v določeni meri razvijejo estrogenske učinke. Že nekaj časa uporabljajo pripravke na osnovi izvlečkov črne detelje za lajšanje težav v meni ali za preprečevanje ženskih starostnih obolenj, povezanih s hormonskim stanjem, na primer z osteoporozo.
  • Izoflavonoidi delujejo kot antioksidanti, zmanjšujejo vsebnost maščob v krvi in jetrih ter krepijo in ščitijo ožilje.

Črna detelja (Trifolium pratense)_4

Foto: Herbessa


Črna detelja - kontraindikacije

Pri estrogensko odvisnem raku ( rakom na dojki ali maternici) uživanje pripravkov iz črne detelje ni priporočljivo. Če uživate hormonske pripravke, tudi kontracepcijska sredstva, se o sočasnem uživanju cvetov črne detelje posvetujte s svojim zdravnikom. V zelo redkih primerih lahko izzove alergične reakcije.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH