Pelin (Artemisia vulgaris) - vsestransko učinkovito zdravilo

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Pravi pelin spada med nebinovke (družina Asteraceae) in  je trajnica, ki zraste od 60 do 120 cm visoko[4] in ima pahljačaste srebrnkasto zelene liste. Spodnji listi so dolgopecljati, dva do trikrat pernato deljeni in so lahko dolgi do 25 cm. Stebelni listi so krajši in nasajeni na krajše peclje. Dolgi so le med 5 in 10 cm ter manj izrazito nazobčani. Proti vrhu rastline so listi brez peclja in niso nazobčani. Rastlina cveti zgodaj spomladi, cvetovi pa so rumeni. Podoben je navadnemu pelinu, le da je od njega nekoliko nižji in ima bolj rumenkaste cvetove.

PELIN (Artemisia vulgaris) - Herbessa 

Foto: Herbessa

 

Rastišče in zgodovina

Do 1 m visoki grmički navadnega pelina rastejo na gozdnih posekah, na nabrežjih, pašnikih in med grmovjem po vsej Evropi. Že v starodavnem Egiptu so ga uporabljali kot antiseptik, v antiki pa so ga uporabljale predvsem ženske, Hipokrat je uporabo pelina namreč svetoval za zdravljenje menstrualnih težav, pa tudi revmatizma.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

V ljudskem zdravilstvu pelin že stoletja velja za vsestransko učinkovito zdravilo proti številnim boleznim. Pomagal naj bi tudi pri slabokrvnosti, vročini in okužbah, pa tudi za odstranjevanje črevesnih zajedavcev. Zunanje so se pripravki iz pelina uporabljali za zdravljenje ran, kožnih razjed in mozoljavosti, pa tudi za lajšanje pikov raznih insektov.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli pelina so listi in svetne glavice. Seskviterpenski laktoni dajejo rastlini grenek okus. Navadni pelin vsebuje tudi malo eteričnega olja, flavonoide z antioksidantnim učinkom, kumarine in nekaj fitosterolov, ki učinkujejo podobno kot ženski hormon estrogen. Kljub temu, da je bilo znanstveno dokazano le malo pelinovih zdravilnih lastnosti, ga terapevti naravnega zdravljenja priporočajo za lajšanje mnogih prebavnih motenj, kot so naprimer lena prebava, slaba prebava in pomanjkanje teka. Navadni pelin sprošča krče, zato lahko pomaga pri blaženju črevesnih krčev ter je učinkovito sredstvo proti bolečinam med menstruacijo. Kitajski znanstveniki so leta 1989 dokazali tudi njegove protibakterijske sposobnosti. Navadni pelin še zmeraj priporočajo za zdravljenje bakterijskih in glivičnih okužb. Velja za učinkovito sredstvo za zaniževanje vročine, za lajšanje kožnih vnetij in revmatizma. Uporabljamo ga tudi za odpravljanje črevesnih zajedavcev. Tovrsten učinek ima po zaslugi eteričnega olja in seskviterpenskih laktonov.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

 

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo Z.

Kontraindikacije

Nosečnice ali doječe matere naj pelina ne uporabljajo. Pelinovih pripravkov ne jemljite hkrati z zdravili za redčenje krvi, kot je varfarin. Stik s pelinom lahko zaradi njegove vsebnosti seskviterpenskih laktonov sproži alergijski odziv, na primer dermatitis ali vnetje očesne veznice. Nikoli ne presegajte priporočenih ali predpisanih odmerkov. Pelin vsebuje toksin tujon, ki v prevelikih količinah in v daljšem obdobju lahko privede do bruhanja, trebušnih krčev, glavobolov, omotičnosti in motenj centralnega živčnega sistema.

 

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH