BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

CITRONSKA VERBENA (Lippia citriodora)

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Citronka ali citronska verbena je do meter in pol visok grm, doma v Severni in Južni Ameriki. V Evropo so jo konec 18. stoletja prinesli iz Čila. Ima dolge tanke liste, ki rastejo v skupinah po tri (od tod latinsko ime triphylla = trilistna) ali štiri in čudovito dišijo po limoni. Drobni belkasto rožnati cvetovi imajo štiri cvetne liste, iz njih pa se razvijejo mesnati plodovi.

CITRONSKA VERBENA (LIPPIA CITRIODORA) 

Foto: lastna

Rastišče in zgodovina

Citronska verbena je doma v Severni in Južni Ameriki. V Evropo so jo prinesli iz Čila leta 1794. Citronka raste v lahkih, dobro odcednih tleh na sončnem rastišču. Potaknjence sadimo poleti.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Znanstveniki so se v svojih raziskavah o učinkih citronke usmerili v glavnem na njene pomirjevalne lastnosti, vendar doselj niso prišli do končnih ugotovitev. Nedavna študija je celo pokazala, da poparek iz rastline nima nikakršnega pomirjevalnega ali blažilnega učinka. Citronko priporočajo za umirjanje krčev, pri prebavnih motnjah, napenjanju, driski in kolikih. Uporablja se za lajšanje astme in zniževanje telesne temperature. Uničuje bakterije in je učinkovita pri zatiranju mrčesa. Portugalska raziskava iz leta 2002 je potrdila antioksidantne lastnosti citronkinega čaja.


Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli rastline so listi. Listi se nabirajo 2x letno in sicer v juliju in oktobru. Zdrobljeni posušeni listi oddajajo prijeten vonj po limoni. Uporabljajo se za pripravo okusnih napitkov. Nekateri jih obdelujejo, tako da se iz njih izloči eterično olje, ki ga pogosto mešajo z olji drugih rastlin, da dobijo naravno pomirjevalo. Rastlina vsebuje flavonoide in majhno količino eteričnega olja, katerega glavna sestavina je citral, kateri daje citronki značilen vonj.


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.


Kontraindikacije

Niso znane.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH