ČRNA KUMINA - ena izmed najbolj zdravilnih rastlin na našem planetu!

Manja Weingerl dne July 18, 2024


Črna kumina ( Nigella sativa)

že stoletja velja za eno najbolj zdravilnih zelišč ( začimb ) na svetu. Je enoletnica, ki spada v družino zlatičevk. V Sloveniji je znana pod imenoma navadna črnika in zamorska kumina. Zraste do pol metra visoko, za dobro rast pa potrebuje vroče podnebje in peščena ilovnata tla.

Foto: Herbessa


Uporabni in najbolj zdravilen del črne kumine so njena semena!
V zadnjih raziskavah so znanstveniki ugotovili, da semena črne kumine vsebujejo kar osem od devetih esencialnih aminokislin, veliko olja, ki sestoji predvsem iz nenasičene linolne maščobne kisline (omega-6 maščobna kislina) in nenasičene oleinske maščobne kisline (omega-9 maščobna kislina) ter nenasičene stearinske in palmitinske maščobne kisline. Pomembni aktivni snovi v črni kumini sta še nigelon in nigelidin. Prvi deluje kot antihisteminik, nigelin pa skupaj z melantinom spodbuja črevesno čiščenje. Seme črne kumine vsebuje še železo, fosfor, kalcij, cink, baker, folno kislino in vitamine B1, B3, B6, C in E. Najbolj dragocena sestavina črne kumine je timokinon, močan antioksidant, ki ima številne pozitivne učinke na naš organizem.


Zaradi izredno kompleksnega medsebojnega delovanja snovi, prav te dajejo črni kumini izjemno in raznoliko zdravilno moč.
Zaradi njene zdravilnosti, se jo je v arabskem svetu prijelo ime Alahov blagoslov. Tudi prerok Mohamed je dejal, da črna kumina lahko pozdravi vse bolezni, razen smrti!

 

Foto: Herbessa


Terapevtski učinek naj bi bil dosežen pri jemanju 2 gramov črne kumine na dan. Pomembno je opozoriti, da imajo lahko prevelike količine zaužite črne kumine ravno nasprotni učinek od želenega.


Črne kumine bi se naj izogibale ženske, ki želijo zanositi, saj ima kontraceptivne učinke in nosečnice, saj zavira naravno krčenje maternice. Previdnost pri uporabi črne kumine velja tudi za osebe z imunsko pomankljivostjo.


S črno kumino si lahko lajšamo težave dihal, težave prebavil, raznih kožnih obolenjih, pri srčno-žilnih obolenjih, živčevju ter jo uporabljamo za lepše in zdave lase. Hkrati pa črna kumina deluje protibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antioksidativno. Deluje tudi kot lovilec prostih radikalov, razstruplja telo, deluje diuretično, spodbuja libido in uničuje notranje zajedavce ter odganja zunanje.


Kdo bi si mislil, da tako lepi cvetovi črne kumine v sebi skrivajo pravi majhni črni zaklad zdravja!

NAZAJ NA VRH