BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

KAMILICA (Matricaria recutita)

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Prava kamilica spada v družino košaric ( Asteraceae) in je 20-40 cm visoka rastlina s pokončnim steblom, ki je na vrhu golo in razvejano. Listi so dvojno ali trojno naperjeni in imajo zelo ozke, bodičaste vrhove. Cvetni koški so ovršeni in imajo značilne bele jezičaste cvetove z rumeno sredino.

Kamilica (Chamomilla recutita)

Foto: lastna

Rastišče in zgodovina

Domovina kamilice je sredozemlje ali jugovzhodna Evropa, danes pa je razširjena že po vsem svetu. Največ je predelajo v Egiptu in Argentini.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Kamilico so častili že stari Egipčani. Spada med devetera sveta zelišča.Raznovrstna uporaba kamilic je že splošno znana, zato najprej omenimo, da je njeno delovanje protivnetno, blaži krče, deluje proti napenjanju ter pospešuje celjenje. Brez kamilic si ni mogoče misliti zdravljenja katerekoli bolezni želodca ali črevesja, krčev, driske, vnetja tankega črevesa, želodčne sluznice, napenjanja, odvečne kisline in tudi zdravljenja težav z ledvicami, jetri in žolčnika. Deluje tudi razstrupljevalno nad različne bakterije, na stafilokoke in streptokoke. Kamilica je verjetno najbolj priljubljena ljudska zel, ki jo uporabljamo skoraj pri vseh boleznih. Kamilični čaj miri krče prebavil, koristen je ob vnetju črevesne sluznice, pomaga pri želodčnem čiru, pomanjkanju teka, vetrovih. Dokazano je, da kamilični čaj pomirjevalno učinkuje na živce slabokrvnih bolnikov. Zdravilna moč, ki blaži bolečine in pomirja ter blaži omedlevico pri nosečnicah. Zaradi teh lastnosti je kamilica nepogrešljiva pri vseh živčnih pojavih, razdražljivosti, preobčutljivosti, notranjem nemiru, nespečnosti ali zgolj duševni zdelanosti. Kamilični čaj se uporablja pri bolnikih z rakom, saj ohranjajo ustno sluznico, da ne pride do ustnih razpok nastalih zaradi kemoterapij. Kamilica tako močno ubija bakterije, da klonijo celo gnojni izločki pri rakastem tkivu in zoprn vonj razpadajočega tkiva izgine. 

 

Uporabni deli in sestavine

Nabiramo samo cvetove, cvetne popke, nežne listke in zgornji del mehkega stebla. Kamilice se nabirajo le v sončnih dneh, saj imajo v deževnih in meglenih del kamilice manj olja. Take tudi težje hranimo zdrave. Zelo pomembna sestavina kamiličnih cvetov so eterična olja, v glavnem sestavljena iz hamazulena, alfa-bisabolola in spiroetra. Poleg tega pa še celo vrsto drugih sestavin, flavanoide apigenin, luteolin, kvercetin, patulitrin, derivate kumarina umbeliferon in še herniarin ter voske in organske kisline. Posebej slovi kamiličino olje, ki je glavna zdravilna snov kamilice in je sveže temno modro, ker vsebuje azulen.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • Potrjeno je, da cvetovi kamilice zavirajo vnetja in sproščajo krče, zato so primerni za zdravljenje ran in prebavnih motenj. Uradno je priporočena zunanja uporaba pri vnetjih kože in sluznice, pa tudi pri bakterijskih bolezni kože, tudi ustnega žrela in dlesni.
  • Priporočljivo je tudi zdravljenje z vdihavanjem pri boleznih dihalnih poti in s sedežnimi kopelmi ali mazili pri ranah na spolovilu in zadnjiku.

 

Kontraindikacije

Kamilica sodi med košarice. Če ste alergični na kamilico ali druge košarice, ne uporabljajte pripravkov iz njenih cvetov. V sledovih lahko vsebuje kontaktni alergen antekotulid.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH