BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

ROŽNI KOREN, RADIOLA ALI ROŽENBURC - starodavno zelišče svetlobe in moči!

Manja Weingerl dne June 17, 2023

O rastlini
Rožni koren (Rhodiola rosea) je cvetoča trajnica iz družine tolstičevk, ki raste v hladnih območjih sveta, predvsem na obmorskih pečinah in v gorah do nadmorske višine 2280 m. Iz ene same korenine zraste več poganjkov, ki lahko zrastejo od 5 cm do 35 cm višine. Poznamo moško in žensko rastlino. Cvetovi imajo 4 venčne in 4 rožne liste rumene do zelenorumene barve. Cveti poleti.


Radiola

Slika: Herbessa


Zgodovina uporabe
Prvi opis rožnega korena najdemo v opisu Dioscoridesa v De Materii Medici.
Rusi in Skandinavci so rožni koren uporabljali v bitki s hladnim sibirskim podnebjem in stresnim življenjskim slogom. V tradicionalnem kitajskem zdravilstvu se uporablja pri preprečevanju višinske bolezni. Azijska ljudstva ga uporabljajo že tisočletja kot najbolj učinkovito terapijo pri prehladu in gripi. Mongolski zdravniki so ga predpisovali pri tuberkolozi in raku. Rimljani in Grki proti utrujenosti, Vikingi pa za povečanje fizične moči in vzdržljivosti.

Rožni koren danes - uporaba
Raziskave glede rožnega korena so mnoge, a žal s tem tudi med seboj si nasprotujoče. Znanstveniki so identificirali 140 kemičnih snovi v podzemnih delih rožnega korena.


Več študij je že potrdilo njegovo nesporno delovanje na izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina ter dvig celične energije ATP, pa tudi njeno pomoč pri depresivnih stanjih.


Študije na celičnih kulturah, živalih in človeku razkrivajo, da rožni koren krepi imunski sistem, deluje proti utrujenosti, ima protistresno in antioksidativno delovanje in spolno stimulativni učinek.

 

Rožni koren

Slika : Herbessa


Danes znani učinki rožnega korena so sledeči:
- vpliv na centralno živčni sistem ( deluje stimulirajoče, antidepresivno in pomirjajoče - zniža raven kortizola)

- na fizično delo (poveča njegovo sposobnost) adaptogeni, nevroendokrini in protistresni (omogoča organizmu da se brani pred škodljivimi fizičnimi, biološkimi in kemičnimi stresorji)


- endokrini in reproduktivni (izboljša spolno funkcijo, funkcijo ščitnice in timusa)


- kardioprotektivni (preprečuje poškodbe srca, ki jih povzroča stres, poveča funkcije simpatičnega in parasimpatičnega sistema, kar omogoča organizmu ohranjanje višje zaloge energije)


- topljenje maščobe (predvsem abdominalne), saj se ravno ta začne kopičiti pri stresnem načinu življenja.

Vsi že do sedaj dokazani učinki, dajejo rožnemu korenu vedno večji pomen v sodobni fitoterapiji.


Morda pa bo ravno rožni koren postal popolno zelišče modernega sveta!

NAZAJ NA VRH