BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

TRAVNIŠKA KADULJA ali po domače žajbelj s travnikov

Manja Weingerl dne May 06, 2020

Sedaj ko so se razcveteli travniki, še tako navadne in vsakdanje rastline postanejo neskončno zanimive, sploh če si vzamemo čas in jih pogledamo od blizu. Med vsemi me vsako leto zbode v oči prav travniška kadulja, ki v tem času pa vse do septembra krasi naše travnike.

Čeprav je na naših tleh zelo razširjena, pa marsikdo ne pozna niti njenega imena, kaj šele uporabe.

Travniška kadulja (Salvia pratensis) je ena najbližjih sorodnic žajblja (Salvia officinalis). Cveti od maja do septembra. Če jo pogledamo od bližje, lahko vidimo da so cvetovi zelo identični žajbljevim, le da jih ima kadulja več in da so intenzivnejše vijoličasti.

Travniška kadulja (Salvia pratensis)

Foto: Herbessa

Nabiranje

Travniško kaduljo nabiramo ob cvetenju, to je med majem in avgustom. Nabiramo cvetoča stebla z listi. S stebel osmukamo cvetove in liste.

Sušenje

Cvetove in liste sušimo (oz. celotno vejico)  na toplem senčnem mestu in jih zdrobimo šele tik pred pripravo čaja.

Zdravilnost

V zdravilne namene so travniško kaduljo uporabljali le poredkoma, saj je žajbelj od nekdaj veljal za učinkovitejšo zdravilno rastlino. V ljudskem zdravilstvu so pripravke  travniške kadulje uporabljali za čiščenje organizma in lajšanje prehlada, pri vnetjih v ustni votlini in v žrelu ter pri zadahu iz ust.Kadulja se obnese kot učinkovito grgralo. Ima podobno razkužilen učinek na dihala kot žajbelj. Vsebuje eterično olje, čreslovine in flavonoide. Kot vsako grenko zelišče in zelenjava tudi travniška kadulja spodbuja prebavo, predvsem pa presnovo.

Opozorilo

Tujon, ki ga vsebuje njeno eterično olje – tako kot pri žajblju – v manjših količinah učinkuje kot poživilo in krepčilo, v večjih pa, posebno v kombinaciji z alkoholom oz. etanolom, kot živčni strup.

Priprava čaja

Čaj pripravimo v obliki poparka: dve žlički pravkar zdrobljenih listov in cvetov poparimo s skodelico vrele vode in po 5 minutah precedimo. Čeravno ima sveža travniška kadulja zelo svojevrsten vonj, je njen čaj presenetljivo prijetnega in blago aromatičnega okusa.

Če pa želimo pripraviti čaj za zdravilne namene, pustimo zelišče v vodi 10 do 15 minut, saj se na ta način izluži več čreslovin. Ta čaj dobi nekoliko neprijeten, močen in trpek priokus, zato ga uporabljamo v majhnih količinah.

Kaduljino vino za krepčilo

Za krepčilo se obnese kaduljino vino, ki ga pripravimo tako, da polno pest sveže nabranih cvetov damo v 1 liter belega vina in tekočino po treh tednih precedimo. Dobimo okusno vino, ki ga je treba imeti na hladnem in ga popiti v dveh tednih.

Ostala priprava

Cvetovi se obnesejo kot okras in blago aromatičen poudarek k zelenjavnim jedeh, raznih namazov in sadnih solat. Jedem jih dodamo na koncu priprave in jih ne kuhamo, saj se na vročini razbarvajo in izgubijo obliko. Še bolj kot cvetovi so okusni mladi listi in poganjki, ki se obnesejo kot dodatek solatam in za pripravo cvrtja z jajci.

Pri nas v ponudbi zeliščni čaj.

NAZAJ NA VRH