BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

PEPERMINT META (spearmint-Mentha spicata)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

PEPERMINT META (spearmint-Mentha spicata)

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti. Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eterično olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.

 

Meta uporabni deli

Uporabljamo sveže ali posušene liste. Le ti morajo biti nabrani poleti, tik pred cvetenjem ali v začetku cvetenja. Pri sušenju rastlin ne stiskamo in se izogibamo pogostim prestavljanjem. Lahko jo zamrznemo v ledene kocke. Pijte sveže pripravljeni napitek 3 do 4 krat na dan med obroki.

 

Meta kulinarika

Dodajamo jo poticam in pecivu. Tudi v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja. Eterično olje se dodaja likerjem, brezalkoholnim pijačam, sirupom, slaščicam, bonbonom, žvečilnim gumijem in čokoladam.


Zelena meta ali spearmint (Mentha spicata) je zelo podobna poprovi meti z nekoliko drugačnim vonjem, ki še najbolj spominja na zvečilne gumije. Razlog za to je da olje zelene mete zaradi specifično osvežilnega vonja veliko uporabljajo arome v prehranski industriji.

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/




NAZAJ NA VRH