BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

POPROVA META (Mentha piperita)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

POPROVA META (Mentha piperita)

 

Botanični kartotečni list

Poprova meta sodi med ustnatice (družina Lamiaceae) in je trajna zel, ki zraste približno 90 cm visoko. Steblo je razvejano, večinoma golo in pogosto vijolično obarvano. Listi so podolgovato ovalni. Cvetni venec je prav tako vijoličast s skoraj enakomernimi, štiristolpčnimi venčnimi listi.

 

Rastišče in zgodovina

Poprova meta (Mentha x piperita) je znana že iz antičnih časov. Stari Egipčani in Grki so jo gojili v zdravilne namene, saj je bilo že tedaj znano njeno blagodejno delovanje na živce. V grški mitologiji je poprova meta začarana nimfa, Plutonova ljubica, ki jo je iz ljubosumnosti v rastlino, ki jo lahko vsak zmečka, spremenila Plutonova žena Persefona. Pluton, ki ni mogel odčarati ženinega uroka, je rastlino obdaril s privlačnim vonjem, ki zadehti vsakokrat, ko zmečkamo njene liste. Prav po zaslugi privlačnega vonja ter izjemnih zdravilnih učinkov poprova meta vse do danes ostaja zelo priljubljena rastlina. Priljubljenost, kar se tiče gojenja, si je poprova meta pridobila s svojo preprostostjo. Je izjemno nezahtevna rastlina, ki brez posebnega napora gojitelja uspeva tako na vrtovih kot tudi na balkonih in terasah ali pa kar v domači kuhinji.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Poprova meta je prastara zdravilna rastlina, ki so jo kot grobne pridatke našli v tisočletja starih egipčanskih grobovih. Dioskurid je poprovo meto opisal kot želodcu prijazno, Plinij pa, da je pri bolečinah trebuha in boleznih žolča skrajno učinkovita. Učinek poprove mete, ki spodbuja prebavo izločanje žolča in sprošča krče, sta omenila tudi Matthiolus in Tabernaemontanus. Pri teh starih izročilih pa ni vedno jasno, ali gre za poprovo meto ali kakšno drugo, sorodno vrsto mete.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabljamo posušene liste poprove mete pa tudi eterično olje, pridoblčjeno z vodno-parno destilacijo iz sveže nabranih, cvetočih vrhov vej poprove mete. Listi poprove mete so po zaslugi prijetnega vonja zelo priljubljena začimba, zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje pa se veliko uporabljajo tudi v zdravilstvu in farmaciji. Uživanje poprove mete ali njenega eteričnega olja mentola ureja prebavo tako na globalni kot na celični ravni, kjer pripomore k boljšemu vpijanju kalcija . Ureja težave z vetrovi, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov ter izločanje žolča. Priporočljivo jo je uživati ob slabosti, saj umirja želodec. Delovanje na živčne končiče ji omogoča učinkovito blaženje bolečin. V deželah s toplim podnebjem v najbolj vročih dneh pijejo čaj iz poprove mete, saj ta spodbuja potenje. Eterično olje poprove mete (mentol) koristi pri prehladu , mentolovi pripravki blažijo bolečine v grlu pri različnih okužbah. Hladilno-grelni učinek mentola je odličen za zunanjo uporabo pri bolečih mišicah, sklepih ali zobobolu. 


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • ESCOP priporoča  uporabo listov poprove mete za simptomatsko zdravljenje prebavnih motenj, napenjanja in vnetja želodčne sluznice. Priporoča se tudi za uporabo pri krčevitih obolenjih žolčnika in žolčevodov. Omenjena priporočila temeljijo na izkušnjah in niso podprta s kliničnimi raziskavami

 

Kontraindikacije

Olja poprove mete ne smete nanašati na prsi ali obraz dojenčkov ali majhnih otrok, saj lahko povzroči krč glasilk ali pa celo zastoj v dihanju. Ne uporabljajte ga pri kontaktni alergiji na poprovo meto ali pri vnetju žolčnika, zapori žolčevodov in pri hudih okvarah jeter

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH