NJIVSKA PRESLICA (Equisetum arvense)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

NJIVSKA PRESLICA (Equisetum arvense)

 

Botanični kartotečni list

Preslica sodi v družino presličevk ( družina Equisetaceae). V enem letu zraste v dveh različnih oblikah: marca in aprila se razvijejo rdečerjava ali rumena stebla z rjavimi listi.Na vrhovih se razvijejo trosovniki, iz katerih se raztresa zelen prah s sporami. Maja in junija se pojavi sterilna poletna oblika.

 

Rastišče in zgodovina

Njivska preslica raste na robovih travnikov in jarkov, na ledinah in pobočjih. Obstaja nevarnost zamenjave s strupeno močvirsko preslico, ki je sicer večja, vendar podobnega videza. Preslica sodi med najstarejše rastline na svetu, saj obstaja že 390 milijonov let. Nemško ime »Shachtelhalm« (schachteln-zlaganje, Halm-slamica) namiguej na to, da so posamezni členi votle preslice «zloženi« drug v drugega. Botanični izraz Equisetum je sestavljen iz besed »equs« (konj) in »sacta« (ščetina), saj so bile trde kot konjske ščetine. Zaradi zte lastnosti in zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline so rastlino uporabljali za čiščenje kositrne pososde. Zaradi kremenčeve kisline pa ima rastlina tudi dragocene zdravilne lastnosti, saj ej pomembna za tvorbo kosti, zob, nohtov pa tudi kože. Že Dioskurid je ugotovil, da spodbuja izločanje seča,listi zlepljajo krvaveče rane, zel pomaga pri kašlju, težki sapi in notranjih raztganinah.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

V lkjudskem zdravilstvu so preslico uporabljali pri tuberkolozi, vnetju ledvic in mehurja, močnih menstrualnih krvavitvah, krvavitvah iz nosu, pljuč in želodca, pri krhkih nohtih in izpadanju las, pri revmatskih obolenjih, protinu, čirih, oteklinah, zlomih in ozeblinah. Sebastian Kneipp je hvalil njivsko preslico kot učinkovito sredstvo pri kašlju, bronhialnih in pljučnih boleznih. Že rimski zdravnik Galen je priporočal uporabo preslice, zato se je njivska preslica razširila po številih kulturah kot ljudsko zdravilo za ledvice, težave z mehurjem, artritis, krvaveče razjede in tuberkulozo. Kitajci njivsko preslico uporabljajo za hlajenje pri vročini in kot pripravek pri očesnih vnetjih, kot so vnetje očesne veznice, težavah z roženico, pri griži, gripi, oteklinah in hemoroidih.

 

Uporabni deli in sestavine

Primerni so posušeni, poleti narani brsti. Farmakološko učinkovite sestavine zeli preslice so flavonoidi, derivati kavne kisline, kremenčeva kislina in piridinski alkaloidi.

 


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.
  • ESCOP priporoča notranjo uporabo preslice pri posttravmatskih in statičnih edemih, za terapijo z izpiranjem pri bakterijskih in vnetnih boleznih sečnih izvodil in pri ledvičnem pesku, pa tudi zunanjo uporabio pri ranah, ki se slabo celijo.
  • Zdravilni učinek pri vnetjih sečevodov in ledvičnem pesku temelji predvsem na bojšem izpiranju brez izločanja natrijevih in kalijevih ionov.
  • Spodbujanje celjeja ran je lahko posledica krčilnega učinka kremenčeve kisline.Poleg tega zel preslice utrdi vezno tkivo in spodbuja presnovo kože.
  • Pri poskusih na živalh so ugotovili tudi učinek sproščanja krčev.


Kontraindikacije

O uporabi zeli preslice med nosečnostjo ali v času dojenja ni ustzreznih znanstvenih izsledkov.Pri edemih, ki so posledica omejenega delovanja srca ali ledvic, zeli preslice ne uporabljajte.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH