BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

ARTIČOKA (Cynara scolymus) - za zdrava jetra in urejeno prebavo.

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Artičoka sodi med košarice (Asteraceae). Je trajna osatasta rastlina z mogočnim do dva metra visokim steblom, ki je poraščeno z bodičastimi listi. Na vrhu se razvijejo kroglasti, bodičasti cvetni koši, ki jih obiramo pred cvetenjem. Rastlina cveti modrovijoličasto poleti in jeseni. Artičoka je zraven uporabe v zdravilne namene, tudi rastlina, ki jo v Sredozemlju cenijo kot delikateso.

Artičoka - za urejeno prebavo in zdrava jetra

Foto: Herbessa


Rastišče in zgodovina

Ime artičoke izhaja iz mavrske besede »al-churchufa«, ki pomeni »užitna rastlina«. To je povsem res, saj jo uporabljajo in zaradi njenih zdravilnih lastnosti slavijo že od nekdaj. Ta sredozemska rastlina je bila zelo priljubljena že pri Starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Tudi številne sodobne raziskave so potrdile njeno sposobnost zdravljenja jetrnih in prebavnih motenj. Artičoka ni uporabna samo v zdravilne namene, ampak tudi v kulinariki, kjer se jo pripravlja na različne načine. Artičoka uspeva na vseh vrstah dobro odcednih tal. Potrebuje s hranili bogata tla in dovolj vlage v rastni dobi ter polno sonce. V polsenci in senci ne uspeva. Bolj ji ustrezajo pred vetrom zaščitene lege, čeprav tudi veter dobro prenaša. Prenaša izpostavljenost soli. Ne prenaša nizkih zimskih temperatur, zato jo pri nas gojimo na prostem le na Obali in tam, kjer zimske temperature ne padejo pod ledišče za daljši čas. Drugje jo preko zime prenesemo v hladen zimski vrt ali rastlinjak.


Prva poročila o  zdravilnem učinku

Artičoka je stara koristna rastlina iz Sredozemlja, kjer jo vzgajajo še dandanes. Potrjeno je, da so jo Egipčani uporabljali že 500 let pr. n. št. V krščanskem Rimu so vrtno artičoko prištevali med dražje zelenjavne specialitete. Šele v 15. stoletju je artičoka prispela v Francijo in Anglijo, kjer jo je uživalo v glavnem plemstvo. Posebno zdravilno vrednost so večji del pipisovali korenini in listom, ki so jih že v 16. in 17. stoletju slavili kot sredstvo proti »zaprtim jetrom in ledvicam »


Uporabni deli in sestavine

Kot zdravilo so uporabni sveži ali posušeni pritlični listi in njihovi pripravki. Listi artičoke vsebujejo veliko organskih in fenolnih kislin, zlasti grenki aromatični cinarin. Poleg njega pa seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, kalijeve soli, provitamin A in številne encime.

Artičokini pripravki varujejo in spodbujajo delovanje jeter, žolča in prebavil. Tako kot vse trpke vrste zelenjave, tudi artičoka povečuje izločanje žolča, raziskave pa so pokazale, da olajša z jetri povezane bolečine v trebuhu. Nemški znanstveniki so namreč leta 2001 ugotovili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.

Artičoka pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Leta 2002 so japonski raziskovalci potrdili starejše izsledke nemških raziskovalcev, da izvlečki iz listov – seskviterpenski laktoni, pomagajo pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi.

Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.

Koristna je pri sladkornih bolnikih. Že v preteklosti so artičoke priporočali sladkornim bolnikom. Vsebujejo namreč inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.
  • ESCOP priporoča notranjo uporabo pri prebavnih težavah ter lsite artičoke za zdravljenje motenj jeter in žolčevodov ter uporabo v dieti za zmanjšanje vsebnosti maščob v krvi.
  • Izvlečki iz lsitov artičoke lahko celice, predvsem pri jetrih, ščitijo pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Poleg tega v telesu zavirajo tvorbo holesterola in spodbujajo pretok žolča.
  • Pri poskusih na živalih so po dvomesečni uporabi izvlečka iz listov artičok opazili zmanjšanje vrednosti holesterola. Jetra podgan, ki so jih preventivno zdravii, je izvleček ščitil pred posledicami zastrupitve.

Kontraindikacije

Pripravkov listov artičok ne smete uživati med nosečnostjo ali v dobi dojenja, ker ustreznih znanstvenih izsledkov še ni. V primeru zapore žolčevodov nikakor ne smete uživati pripravkov listov artičok. O uporabi v primeru žolčnih kamnov se je potrebno predhodno posvetovati s svojim zdravnikom. Pripravkov ne smete uporabljati tudi v primeru znane alergije na rastline iz družine košaric. 

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila / (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH