BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

LAPUH (TUSSILAGO FARFARA) - znanilec pomladi.

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Lapuh je trajna zel, ki ima močno koreniko in podzemne pritlike. Zgodaj spomladi se najprej pokažejo le belo-polstena, z luskolisti pokrita cvetna stebla. Visoka so kakšnih 10 do 15 cm in nosijo po en rumenocveten košek. Listi so med cvetenjem še v zemlji in se razvijejo šele, ko plodovi že dozorevajo. Pritlični listi so pecljati in podkvasti, so grobo nazobčani in na spodnji strani sivo-polsteni. Listi imajo rahel vonj in so trpkega, nekoliko grenkega in sluznatega okusa. Spodnja stran nežnih listov srčaste oblike je na gosto porasla s svilnatimi dlačicami. Cvetovi dišijo po medu in imajo listom podoben okus. Cveti marca in aprila.

LAPUH (TUSSILAGO FARFARA)

 

 

Rastišče in zgodovina

Lapuh ima rad zelo sončna, vendar vlažna, ilovnata tla, gole brežine ob železnicah in vodah. Na senčnih legah imajo posebno listi veliko manjšo zdravilno vrednost.

 


Prva poročila o  zdravilnem učinku

Lapuh je že iz starega veka znan kot rastlina, ki pomaga zoper vse slabosti v prsih.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli lapuha so cvetovi in listi. Zaustavlja vnetja, odpravlja sluz, pomaga pri hripavosti, katarju v grlu, bronhitisu, bronhialni astmi, naduhi, vnetju rebrne mrene in celo pri začetni pljučni jetiki. Lapuh je zelo primeren za dimne inhalacije pri kroničnem bronhitisu ali astmatičnih napadih v obliki stiske pri dihanju. Izvleček iz listov uporabljamo v obliki obkladkov pri vnetju ven, pri golenskih razjedah, opeklinah, šenu, prav tako pri vseh vnetjih in oteklinah.

Lapuh vsebuje veliko rastlinske sluzi, čreslovine, grenčine, eterično olje, inulin, glikozid, galusovo kislino, fitosterine, kalij, natrij, kalcij, magnezij in solitre.

Čreslovine imajo antiseptični učinek, sluzi pa pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, zmanjšujejo vnetja in sproščajo sluz. Flavonoidi in fitosteroli dajejo rastlini protivnetne lastnosti, flavonoidi pa pomagajo pri umirjanju mišičnih krčev. Zaradi teh lastnosti so pripravki iz navadnega lapuha koristni pri zdravljenju astme, suhega kašlja, kroničnega bronhitisa in hripavosti ter pri akutnih in kroničnih vnetjih ustne votline in žrela. Deluje tudi rahlo diuretično.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Lapuh se po seznamu zdravilnih rastlin uvršča pod Z.

 

Kontraindikacije

Zaradi vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov jemljite navaden lapuh le po posvetu z zdravnikom ali usposobljenim terapevtom naravnega zdravljenja, vendar ne dlje kot tri do štiri tedne. Med nosečnostjo in dojenjem navadnega lapuha ne smete uporabljati.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH