BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)

 

Botanični kartotečni list

Navadna plahtica ali hribska resa spada med rožnice ( družina Rosaceae) in  je močna, do 50 cm visoka, zelena ali modrikasto zelena trajnica. Stebla so gola ali dlakava, listi so zgubani, mehki in dlakavi. Na robovih listov se zbirajo majhne kapljice rose, ki se nato stekajo v dno lista in ustvarjajo večjo kapljo, ki se lesketa v soncu.

 

Rastišče in zgodovina

Navadna plahtica cvete od maja do avgusta na vlažnih travnikih, na bregovih potokov, na obronkih gozdov, in sicer predvsem v gorskem svetu, v nižini jo najdemo bolj poredko. V srednjem veku alkimisti verjeli, da je moč s pomočjo teh kapljic ustvariti zlato. Odtod rastlini tudi latinsko ime Alchemilla vulgaris ali alkimistovka.

 


Prva poročila o  zdravilnem učinku

V starih spisih jo prvič zasledimo leta 1485, že takrat so jo uporabljali tako zunanje kot notranje. Tudi Kneipp je bil goreč zagovornik plahtice, priporočal je predvsem čaj. Ker v njej prevladujejo čreslovine in grenčine, se v prvi vrsti priporoča pri vsakršnih ženskih težavah. Pomoga pri belem toku, premočni menstruaciji, bolečinah v trebuhu, uravnavanju neredne menstruacije, lajša pa tudi težave v menopavzi. V ljudskem zdravilstvu ima navadna plahtica še celo vrsto uporab. V obliki kopeli krepi mišice, pri izdiranju zob celi rane v dlesnih in zaustavlja krvavitev, pa tudi notranje poškodbe in krvavitve. Blagodejno naj bi vplivala tudi v primeru slabokrvnosti in revmatizma, vsakodnevno pitje čaja pa naj bi zmanjšalo možnost srčne ali možganske kapi.

 

Uporabni deli in sestavine

Zdravilni so nadzemni deli, torej cvetovi in listi, ki jih sušimo v senci na zračnem kraju, vsebujejo pa grenčine, čreslovine, smole in eterično olje. Zaradi vsebnosti čreslovin deluje kot adstringent in koagulant, kar pomeni, da krči tkiva in ustavlja krvavitve. Zdravilni obhladki iz plahtice, ki jih že od nekdaj polagajo na rane, pospešujejo njihovo celjenje. Pripravki iz plahtice a notranjo uporabo so dragoceno sredstvo proti nerednim ali premočnim menstruacijskim krvavitvam. Močan čaj iz plahtice, ki ga pogosto pijemo, ustavlja blago drisko. Pripravki za zunanjo uporabo blažijo srbež in vnetje ter jih uporabljamo proti celulitisu, vnetju dlesni, žuželčjim pikom in proti obolenjem nožnice, kot sta srbež in beli tok. Leta 1986 so francoski raziskovalci ugotovili, da plahtica preprečuje propadanje kožnega prožnega in vezivnega tkiva, zato jo uporabljamo za odpravljanje strij. Zavira tudi staranje kože.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.

 

 

Kontraindikacije

Med nosečnostjo in dojenjem se plahtici izogibajte. Če jemljete aspirin ali zdravila proti strjevanju krvi, se pred uporabo plahtice posvetujte z zdravnikom.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH