Nimate izdelkov v nakupovalnem vozičku.
Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo
visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti.
Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eterično
olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.
Foto: Herbessa
Uporabljamo sveže ali posušene liste. Le ti morajo biti nabrani poleti, tik pred cvetenjem ali v
začetku cvetenja. Pri sušenju rastlin ne stiskamo in se izogibamo pogostim prestavljanjem.
Lahko jo zamrznemo v ledene kocke. Pijte sveže pripravljeni napitek 3 do 4 krat na dan med
obroki.
Dodajamo jo poticam in pecivu. Tudi v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja. Eterično olje se dodaja likerjem, brezalkoholnim pijačam, sirupom, slaščicam, bonbonom, žvečilnim gumijem in čokoladam.
Foto: Herbessa
je trajnica in prezimno trdna. Spomladi rastline porežemo, da se lepo obrastejo. Liste, ki imajo vonj po jagodah, uporabljamo kot dekoracijo na sladicah in tortah. Uporabna je tudi kot dodatek h koktajlom in drugim pijačam ali za pripravo čaja in raznih omak.
Foto: Herbessa
Viri:
Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014
Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007
Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)
Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/
Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/