JAGODNA META (Mentha crispa)

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Je večletna rastlina (trajnica), ki lahko hitro podivja in se razraste, nekatere vrste zrastejo
visoko tudi do 1 m. Steblo je zelene do temno rdečkaste barve. Cvetovi so škrlatno vijoličasti.
Cveti od junija do avgusta. Ima aromatičen vonj in okus po mentolu. Iz nje delajo eterično
olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.

JAGODNA META (Mentha crispa)

Foto: lastna


Meta uporabni deli


Uporabljamo sveže ali posušene liste. Le ti morajo biti nabrani poleti, tik pred cvetenjem ali v
začetku cvetenja. Pri sušenju rastlin ne stiskamo in se izogibamo pogostim prestavljanjem.
Lahko jo zamrznemo v ledene kocke. Pijte sveže pripravljeni napitek 3 do 4 krat na dan med
obroki.

 

Meta kulinarika


Dodajamo jo poticam in pecivu. Tudi v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja. Eterično olje se dodaja likerjem, brezalkoholnim pijačam, sirupom, slaščicam, bonbonom, žvečilnim gumijem in čokoladam.


Jagodna meta (Mentha crispa "STRAWBERRY")

je trajnica in prezimno trdna. Spomladi rastline porežemo, da se lepo obrastejo. Liste, ki imajo vonj po jagodah, uporabljamo kot dekoracijo na sladicah in tortah. Uporabna je tudi kot dodatek h cocktailom in drugim pijačam ali za pripravo čaja in raznih omak.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH