BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

ČRNA META (Marrubium vulgare)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Črna meta sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Pokonča , dlakava stebla, ki poganjajo iz vretenastih korenin, zrastejo 30-60 cm visoko in imajo močno nagubane liste z nazobčanim robom. Poleti se v zalistjih odprejo majhni beli kratkopecljati cvetovi.

Črna meta (Marrubium vulgare)_2

Foto: Herbessa

 

Rastišče in zgodovina

Črna meta izvira iz sredozemskih krajev, vendar jo najdemo po vsej Evropi.Najraje ima topla, sončna rastišča, pogosto ob poteh.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Stari Grki so uporabili črno meto, kadar ni pomagalo nobeno drugo zdravilo. Marubin pospešuje izločanje sluzi iz črevesja, pljuč, jeter, žolča in maternice. V ljudskem zdravilstvu se uporablja cvetoča zel za čaj. Na 1/4 litra vode damo 1 žlico droge. Uporablja se tudi sveže stisnjen sok proti kašlju, zdravi pa tudi pljučne bolezni, pomaga proti starostnemu pokašljevanju in tuberkulozi. Če sok pomešamo z medom, dobimo sredstvo proti zlatenici, proti oteklinam jeter in prebavnim motnjam.

Dandanes je ta zelo učinkovita zdravilna rastlina, ki so jo cenili že v antiki, skoraj pozabljena.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli so cvetoči nadzemni deli. Rastlina vsebuje grenke diterpene, skupaj z marubiinom, premarubiinom in marubiinsko kislino.Poleg teh so v njej še flavonoidi in alkaloidi ter malo eteričnega olja. Črna meta je eden najučinkovitejših zeliščnih ekspektorantov (sredstev za lajšanje izkašljevanja) in so jo v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporabljali za zdravljenje kašlja. Deluje tako, da utekočinja in sprošča sluz, pomirja krče ter blaži vnetje v dihalnem traktu. Tovrstno učinkovitost črne mete so potrdili znanstveni poskusi iz leta 1976. Zaradi vsebnosti grenčin, spodbuja tek in delovanje prebavil ter s tem izboljšuje prebavo. Pripravki iz črne mete za zunanjo uporabo so namenjeni celjenju razjed in ran z gnojnim izcedkom ali ran, ki se počasi celijo. Raziskava na poskusnih živalih je osvetlila zmožnosti črne mete pri zdravljenju visokega krvnega tlaka.

Črna meta (Marrubium vulgare)_1

Foto: Herbessa

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.

 

 

Kontraindikacije

Veliki odmerki marubiina lahko škodljivo vplivajo na srce. Nosečnice naj se črni meti izogibajo, doječe matere pa naj uporabo omejijo. Veliki odmerki lahko škodujejo srcu.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

 

 

NAZAJ NA VRH