Obveščamo vas, da smo od 22. 06. 2022 do 01.07.2022 na dopustu. Vsa naročila po 21.06.2022 bomo odpremili 02.07.2022. Hvala za razumevanje.

ČRNA META (Marrubium vulgare)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Črna meta sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Pokonča , dlakava stebla, ki poganjajo iz vretenastih korenin, zrastejo 30-60 cm visoko in imajo močno nagubane liste z nazobčanim robom. Poleti se v zalistjih odprejo majhni beli kratkopecljati cvetovi.

Črna meta (Marrubium vulgare)_2

Foto: Herbessa

 

Rastišče in zgodovina

Črna meta izvira iz sredozemskih krajev, vendar jo najdemo po vsej Evropi.Najraje ima topla, sončna rastišča, pogosto ob poteh.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Stari Grki so uporabili črno meto, kadar ni pomagalo nobeno drugo zdravilo. Marubin pospešuje izločanje sluzi iz črevesja, pljuč, jeter, žolča in maternice. V ljudskem zdravilstvu se uporablja cvetoča zel za čaj. Na 1/4 litra vode damo 1 žlico droge. Uporablja se tudi sveže stisnjen sok proti kašlju, zdravi pa tudi pljučne bolezni, pomaga proti starostnemu pokašljevanju in tuberkulozi. Če sok pomešamo z medom, dobimo sredstvo proti zlatenici, proti oteklinam jeter in prebavnim motnjam.

Dandanes je ta zelo učinkovita zdravilna rastlina, ki so jo cenili že v antiki, skoraj pozabljena.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli so cvetoči nadzemni deli. Rastlina vsebuje grenke diterpene, skupaj z marubiinom, premarubiinom in marubiinsko kislino.Poleg teh so v njej še flavonoidi in alkaloidi ter malo eteričnega olja. Črna meta je eden najučinkovitejših zeliščnih ekspektorantov (sredstev za lajšanje izkašljevanja) in so jo v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporabljali za zdravljenje kašlja. Deluje tako, da utekočinja in sprošča sluz, pomirja krče ter blaži vnetje v dihalnem traktu. Tovrstno učinkovitost črne mete so potrdili znanstveni poskusi iz leta 1976. Zaradi vsebnosti grenčin, spodbuja tek in delovanje prebavil ter s tem izboljšuje prebavo. Pripravki iz črne mete za zunanjo uporabo so namenjeni celjenju razjed in ran z gnojnim izcedkom ali ran, ki se počasi celijo. Raziskava na poskusnih živalih je osvetlila zmožnosti črne mete pri zdravljenju visokega krvnega tlaka.

Črna meta (Marrubium vulgare)_1

Foto: Herbessa

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.

 

 

Kontraindikacije

Veliki odmerki marubiina lahko škodljivo vplivajo na srce. Nosečnice naj se črni meti izogibajo, doječe matere pa naj uporabo omejijo. Veliki odmerki lahko škodujejo srcu.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

 

 

NAZAJ NA VRH