BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

MALINJAK (Rubus idaeus)

Manja Weingerl dne November 07, 2017

Malinjak (znanstveno ime Rubus idaeus) je vrsta grmovnice s sadeži vijoličnordeče barve, ki jih imenujemo maline. Grmičevje ima bodice, ki so sicer majhne, lahko pa nam močno otežijo obiranje malin. Listopadni dvoletni grm z bledo zelenimi listi zraste do 2 m visoko. V drugem letu rasti se v češuljastih socvetjih razcvetejo beli cvetovi.

MALINJAK (Rubus idaeus)

Foto: lastna

 

Rastišče in zgodovina

Malinjak je doma tako v Evropi kot tudi v Aziji.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

V ljudskem zdravilstvu so liste uporabljali tik pred porodnimi popadki in med njimi za spodbujanje maternice in pospeševanje poroda. Zunanje uporabljamo liste za lajšanje očesnega vnetja, razdražene kože, celjenje ran in zmanjševanje belega toka. Maline delujejo kot adstringenti (krčijo tkivo) in pomagajo pri celjenju ran. To je najbrž posledica antocianinov, ki so jim ameriški znanstveniki leta 2001 pripisali sposobnost zaviranja encimov, ki vplivajo na nastanek vnetja v telesu.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli so listi in plodovi. Liste nabiramo, preden se cvetovi razcvetejo, ko je vsebnost alkaloidov največja. Malinjak se uporablja ob želodčno-črevesnih, dihalnih in srčno-žilnih motnjah, pa tudi proti  prehladu, vročini, za znojenje, ob menstrualnih težavah, sladkorni bolezni, primanjkljaju vitaminov, za odvajanje vode, žolča in za "čiščenje krvi in kože".

Zunanje se poparek uporablja za grgranje in izpiranje vnetih ust, žrela in glasilk, pa tudi kot očni losion ob vnetju očesne veznice. 
Vendar pozor – omenjeni raznovrsten zdravilni namen ni utemeljen!

Listi vsebujejo polipeptide, flavonoide, rastlinska barvila antocianine in čreslovine, v plodovih pa so pektin, sadni sladkor in sadne kisline ter vitamini A, B1 in C.

 


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščena v kategorijo H.

 

Kontraindikacije

Pripravki niso primerni med nosečnostjo, razen ob začetku porodnih popadkov.

Uporabo pripravkov med porodom mora nujno nadzorovati zdravnik.

Pripravkov ne smete jemati hkrati z zdravili za zniževanje krvnega sladkorja  ali z disulfiramom, ki se uporablja pri zdravljenju alkoholizma.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH