BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Navadni glog (Crataegus laevigata) - za krepko srce!

Manja Weingerl dne May 08, 2020

Navadni glog (Crataegus laevigata) je zdravilna rastlina, srednje visok grm s poldrugim centimetrom dolgimi ostrimi trni. Usti so široko ovalni, sestavljeni iz 3 do 7 krp in grobo nazobčani, na spodnji ploskvi so žile porasle z dlačicami. Cvetovi so veliki 8-15 mm so beli, redkeje rdeči in imajo dva ali tri vratove pestiča.  Čas cvetenja je maja in junija..Rdeči jajčasti 8 do 12 mm dolgi plodovi, z značilnim ostankom cvetnih listov, vsebujejo pri navadnem glogu dvoje do troje, pri enovratnem pa eno seme. Glog raste kot redko grmičevje, pa tudi kot živa meja. Dobro uspeva na sončni legi ali v svetlih listnatih gozdovih. Navadni glog cveti kasneje kot enovratni. Posamezne rastline lahko živijo tudi do 500 let.

NAVADNI GLOG (Crataegus laevigata) - za krepko srce!

Foto: Herbessa

 

Navadni glog - uporabni deli

Cvet, list in plod. Različni deli rastline vsebujejo različne količine zdravilnih snovi, največ pa glogovi vršički, ki se tudi največkrat uporabljajo za pripravo izvlečka.

 

Navadni glog - raba v kulinariki

Redko se rabi v kuhinji. Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se lahko dodajo živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, a za glog še niso določene.

 

Navadni glog - zeliščna raba

V glogu najdemo amine (feniletilamin, o-metoksifeniletilamin, tiramin), flavonoide (derivati flavonov in flavonolov, rutinhiperozid, glikozide viteksina, glikozide orientina, procianidine), tanine (kondenzirane procianidine) in druge snovi (cianogene glikozide in saponine). Že od nekdaj se rabi kot sredstvo za krepitev oslabelega srca, učinkuje na tiste celice, ki ga hranijo in shranjujejo energijo zanj. Kot kardiotonik krepča srčno mišico, kot antiaritmik uravna srčni utrip, naglega upočasni in počasnega pospeši, kot koronarni vazodilatator pa širi venčne žile in izboljša srčno prekrvitev. Krvnega tlaka neposredno ne zniža, zaradi blagodejnega učinka na srce pa le-ta lahko upade, če je previsok, in se zviša, če je prenizek. Po ljudskem izročilu se rabi še pri poapnenju venčnih arterij in žil nasploh, Buergerjevi bolezni, vrsti boleče malokrvnosti in ob meni. V gotovih zdravilnih pripravkih je pogosto skupaj z baldrijanom in belo omelo.

 

Navadni glog - novejša dognanja

Poleg poskusov na živalih in izoliranih organih je znanih tudi nekaj kliničnih raziskav pri Ijudeh. Srčno delovanje in subjektivni bolezenski znaki, na primer težko dihanje in razbijanje srca, so se popravili pri 35 bolnikih v primerjavi s 45, ki gloga niso jemali. Skupaj z baldrijanom, kafro in cereusom je bil 84-odstotno zdravilno uspešen pri 2243 bolnikih s srčno žilnimi motnjami živčnega izvora, tudi povezanimi z občutljivostjo za vremenske spremembe in nizkim krvnim tlakom, slednji se je blago zvečal, srčni utrip pa upočasnil. Pri 60 bolnikih s stabilno obliko angine sta se zvečala venčni pretok in poraba kisika v srčni mišici. (Vir: Pomurske lekarne)

 

Pri Herbessi v ponudbi izdelki, ki vsebujejo navadni glog:

Tinktura zoper stres

Tinktura zoper stres

(40% žganje, glog, rman, melisa, lipa)

Tinktura aorta

(40% žganje, cvetovi in listi gloga, listi bele omele, listi oljke, njivska preslica, brezovi listi , melisa)

NAZAJ NA VRH