BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Maj je čas za bezeg!!

Manja Weingerl dne May 24, 2019

Verjetno ni osebe, ki ne bi poznala bezga?

Bezeg BEZEG (SAMBUCUS NIGRA)

Foto: Herbessa

Srečamo ga lahko praktično vsepovsod. Žal pa marsikdo ne ve oz. se ne zaveda, da bi z malo truda in nekaj nabranimi cvetovi lahko pripravili marsikaj zdravega in koristnega zase, za svojo družino, sorodnike in prijatelje.

Cvetove te zdravilne rastline se nabira v suhem in lepem vremenu, ter v času polnega cvetenja bezga. Zelo pomembno je, da se bezeg nabira z drevesa, ki je daleč stran od ceste ali onesnaženega območja.

Bezeg v sebi vsebuje jabolčno in baldrijanovo kislino, grenčice, eterična olja ter vitamine A, B, B1, B2 in vsem dobro poznan vitamin C. Cvetovi bezga so izjemno bogati tudi z glukozo. Po najnovejših študijah, bi naj bezeg vseboval tudi na novo odkrit vitamin J, kateri naj bi služil kot odličen preprečevalec pljučnice. Je odličen zaveznik pri preprečevanju gripe in prehlada, saj krepi imunski sistem. Poleg tega ima bezeg tudi antivirusno in protimikrobno delovanje.Ta rastlina je uporabna pri astmi in vnetju dihalnih poti, saj olajša dihanje in pomaga pri kašljanju.V pomladnih dneh lahko bezeg uporabljate kot sredstvo proti alergiji na cvetni prah. Ima tudi razstrupljevalno delovanje, saj poveča izločanje toksinov iz bezgavk. Pomaga tudi pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, mišičnem in sklepnem revmatizmu.Prav pa na pride tudi pri zdravljenju »mačka«.

Niso pa zdravilni samo bezgovi cvetovi. Bezeg nas v jesenskem času obdari z svojimi temno rdečimi, skoraj vijoličnimi plodovi. Te zrele bezgove jagode so bogat vir vitaminov (A,C) in rudnin. Uporabljajo se predvsem proti driski. Prav tako so naše babice iz njega pripravljale liker, ki naj bi deloval za marsikatero žensko tegobo.

Opozorilo: Z uživanjem bezga ne smemo pretiravati, pri prevelikih odmerkih lahko pride do želodčnih težav!

Iz bezga lahko pripravljamo marsikateri pripravek, vse od čaja, sirupa, kateri je bil tradicionalna pijača naših prednikov,likerja, marmelade, šabese, lahko pa ga tudi ocvremo. 

V naši spletni ponudbi lahko najdete sledeče izdelke iz te čudovite rastline:

Želim vam obilo bezgovih ustvarjalnosti in kaj je najbolj pomembno, izkoristite kaj vam ponuja narava in naredite nekaj dobrega zase in vaše bližnje!

NAZAJ NA VRH