BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Navadni Česmin (Berberis vulgaris) - grenak kot žolč! Ga poznaš?

Manja Weingerl dne May 07, 2020

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je trnat listopadni grm, ki raste po vsej Evropi, predvsem ob gozdnih obronkih, mejah, kamnitih gričih in vrtovih. Zraste od 3-4  metre visoko in ima nabrazdano rumenosivo lubje, rumen les in rumeno korenino. V zalistjih se spomladi (konec aprila, začetek maja) pojavijo rumena grozdasta socvetja, iz katerih se razvijejo škrlatno rdeče ali rožnate valjaste jagode.

Navadni češmin (Berberis vulgaris)

Foto: lastna

Rastlina vsebuje alkaloide, ki naj bi med drugim imeli celo varovalne učinke proti raku. Prav zaradi alkaloidov pa moramo biti pri uporabi češmina previdni, saj nam v večjih količinah lahko povzročijo težave.

Največ alkaloidov je prav  v skorji korenin. Glavne vrste alkaloidov v česminu so: izokinolinski (berberin – v skorji korenin ga je do tri odstotke), bisbenzilizokinolinski alkaloidi (berbamin in oksiakantin) ter aporfini (magnoflorin). Berberin je ena glavnih učinkovin v češminu.

Zreli plodovi ne vsebujejo alkaloidov, ampak velike količine organskih kislin, vitamina C in rudninskih snovi.

Za zdravilne namene lahko uporabljamo njegove liste, plodove oziroma jagode, korenino in lubje.

Liste lahko nabiramo v maju in juniju ter jih nato sušimo.

Zrele jagode brez pecljev nabiramo v avgustu in septembru. Sveže jagode lahko predelujemo v sokove in marmelade ali jih vlagamo v kis, belo vino in žganje. Posušene jagode in liste pa uporabljamo kot dodatek domačim čajnim mešanicam.

Korenine in lubje nabiramo spomladi ali jeseni, jih posušimo, zmeljemo v prah ali uporabimo za pripravo tinktur, prevretkov in drugih izvlečkov.

Zgodovina

Navadni češmin so v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri slabem delovanju jeter in žolčnika, zlatenici, zaprtju, pri slabem teku in revmatičnih težavah. Zreli plodovi so bili priljubljeni za izdelavo sokov, marmelad in ponekod tudi kisa. Dejansko so ti načini uporabe danes znanstveno potrjeni, vendar češmin uporabljamo večinoma le v gotovih pripravkih in čajnih mešanicah.

Zdravilnost

Navadnemu češminu pripisujejo mnoge zdravilne učinke . Med drugim je češmin izvrstno sredstvo za izločanje žolča in odpravlja težave z zastojem žolča. Zdravi tudi zlatenico, vranico in otekla jetra in pomaga pri drugih boleznih jeter. Blagodejno vpliva tudi pri vnetju žolčnika, pomaga pri zlati žili in zastoju seča. Češmin se dobro obnese pri zaustavitvi driske. Pomaga pri izboljšanju krvnega obtoka, saj vpliva na širjenje žil. Posledično pomaga tudi pri zniževanju in urejanju visokega krvnega tlaka. Prav tako izboljša opešano presnovo in vitalnost. Opisani so celo primeri lajšanja revmatizma in putike.

Svež sok, ki ga iztisnemo iz jagod in prekuhamo s sladkorjem, pomaga zdraviti bolezni pljuč, črevesne bolezni in tudi jetrne bolezni. Svež sok lahko uporabimo za utrditev dlesni in majavih zob. Sok pomaga pri zaustavljanju krvavitve dlesni. Prav tako je sok primeren tudi za nosečnice, ki imajo težave s slabostjo, še posebej tiste, ki imajo tudi težave z bruhanjem.

NAZAJ NA VRH