BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

OŽEPEK (Hyssopus officinalis)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Ožepek z drugim imenom imenujemo tudi Izop. Sodi med ustnatice (družina Lamiaceae). Rod je aromatičen, z dvignjenim razvejanim steblom, dolgim do 60 cm in na vršičkih pokritim s finimi dlačicami. Listi so ozki in podolgovati, dolgi od 2–5 cm. Majhni modri cvetovi cvetijo na zgornjih vejah v poletnem času. Najbolj poznana vrsta je zel navadni ožepek (H. officinalis), ki ga gojijo izven svojega izvirnega področja – Sredozemlja.

 

Rastišče in zgodovina

Ožepek izvira iz področja od vzhodnega Sredozemlja do osrednje Azije. Divje raste po suhih skalnatih in gruščnatih krajih. Ožepek ali izop so poznali že v antični dobi. Cenili so ga kot rastlino, povezano z religioznimi obredi čiščenja. Omenjen je tudi v svetem pismu. V Evropo so ožepek prinesli v 10. stoletju menihi benediktinskega reda, ki so ga uporabljali kot zdravilno rastlino in za odišavljenje svojih likerjev.

Štejejo ga za pomembno medonosno rastlino, saj njega cvetovi močno privabljajo čebele. V biodinamičnem vrtnarjenju je pomembna rastlina, ker odganja listne uši, kapusovega belina, polže in druge škodljivce. V bližini vinske trte povečuje njeno rodnost.

Sveži ali posušeni listi so uporabni v vrečkah za odganjanje moljev in kot odvračalo za bolhe.

V industriji parfumov uporabljajo ožepkovo eterično olje. Suhe cvetove dodajajo različnim dišavnim mešanicam in potpurijem." VIR: http://www.trebnik.com/zelisca/izop.php

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

V ljudskem zdravilstvu se porablja kaša iz zmečkanih listov kot obkladek pri revmatičnih obolenjih. Čaj se uporablja pri vnetjih v ustni votlini in požiralniku ter izpiranje vnetih oči.

Sveta Hildegarda pri bolečinah v jetrih in pljučih priporoča ožepkovo vino. Pripravimo ga iz 2 delov sladkega korena, 3 delov cimeta, 4 delov ožepka, 10 delov komarčka. Mešanico prekuhamo v vinu s čebeljim medom tako, da izgine vsa grenkoba. Na liter vina dodajmo toliko medu, da je vino prijetnega okusa. Prevretek pustimo stati 9 dni, nato precedimo in pijemo pri bolečinah v pljučih ali jetrih. Pri zmernih bolečinah pijemo po zajtrku in večerji kozarček vina vsak tretji dan. Pri hudih bolečinah pa devet dni zaporedoma 2 x na dan po kosilu in večerji manjši kozarček.

 

Uporabni deli in sestavine

Pri ožepku so zdravilni nadzemni deli. Ožepek nabiramo na začetku cvetenja. Ožepkovi cvetovi vsebujejo aromatično eterično olje, sestavljeno iz mnogih snovi, med katerimi so najpomembnejše kafra in terpeni. Poleg tega so v rastlini čreslovine in flavonoidi ter kofeinska in rožmarinska kislina. Ožepek pomirja krče, zato koristi pri zdravljenju kašlja, astme in bronhitisa. Blaži tudi želodčne krče. Ta učinek so potrdili italijanski raziskovalci leta 2002, ko so ugotovili, da eterično olje zavira krčenje živalskega črevesja. Ožepek pomaga pri izkašljevanju, zato ga priporočajo pri kroničnem katarju in bronhitisu. Poleg tega zvišuje krvni tlak, spodbuja potenje in poživlja ter pomaga pri odpravljanju kronične utrujenosti. Zelišče uničuje kužne klice, glivice in viruse. Razprava, objavljena leta 1990 v reviji Antiviral Research, navaja, da listni izvlečki učinkujejo tudi na virus HIV, ki povzroča AIDS. Čaj iz ožepkovih listov pomaga pri odpravljanju modric in lajšanju bolečin v mišicah. Pri modricah uporabljamo tudi eterično olje, ki ga vtiramo vanje.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.

 

 

Kontraindikacije

Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo vsem pripravkom iz izopa. Prav tako ljudje z visokim krvnim tlakom, ni primeren za otroke. Tisti, ki so alergični na origano, so lahko alergični tudi na ožepek.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH