BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

OGNJIČ (Calendula officinalis)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

OGNJIČ (Calendula officinalis)

 

Botanični kartotečni list

Ognjič sodi v družino košaric ( družina Asteraceae) in je večinoma enoleten, redkeje dvoleten grm. Zraste 30-50 cm visoko. Listi so podolgovati. Rumeni ali oranžni cvetovi se pojavljajo do junija dalje.

 

Rastišče in zgodovina

Ognjič je doma v toplih sredozemskih krajih, danes pa se je udomačil povsod. Že stoletja ga gojijo kot okrasno vrtno rastlino. Stari Rimljani so iz njega pripravljali juho, ki naj bi izboljševala razpoloženje.Izvira iz južne Evrope in je sorodnik marjetice.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Ognjič je bil v vseh antičnih kulturah znan kot zdravilna rastlina in barvilo, pa tudi kot začimbnica, od poznega srednjega veka pa se je uveljavil tudi v Evropi.

 

Uporabni deli in sestavine

Ognjič ima številne zdravilne lastnosti, je spazmolitik in antiflogistik, miri krče in vnetja želodca, črevesja, žolčnega mehurja in žolčevoda, sečnega mehurja, ledvic in ženskih spolnih organov. Je diaforetik in diuretik, saj pospešuje znojenje in izločanje vode.

Ognjič veliko uporabljajo za zdravilna mazila, za blaženje posledic opeklin, tudi za nego dojenčkove kože. Zdravi vneto ustno in žrelno sluznico, modrice, preležanine, zlato žilo ter vnetje danke.  Z ognjičem čistimo in mažemo kožne ture in rane, ki se težje celijo. Je tudi antihemoragik, zaustavlja krvavitve, emenagog, sproži izostalo mesečno perilo, adstringent in antiseptik, skrči tkivno površino in jo razkuži, in granulacijsko sredstvo, pospeši nastanek zrnastega tkiva pri celjenju ran. Uporabljajo ga tudi za zdravljenje želodčnih razjed.

Zdravilni čaj iz ognjiča uporabljamo za lajšanje blažjih vnetij kože in sluznice ter žrela. Če imate vneto žrelo, topel čaj grgrajte večkrat na dan. Pomaga tudi pri celjenju manjših ran in sončnih opeklin.

Iz ognjiča se dela tinktura za obkladke, otekline, uporablja se tudi kot čaj za zdravljenje ali lajšanje trebušnih in črevesnih bolezni in pa za čiščenje organizma oziroma razstrupljanje. Ognjičevo mazilo je zelo učinkovito za zdravljenje suhe kože, pomaga pa tudi proti vnetjem, odrgninam in opeklinam, in pa kot blag zaščitni faktor pred soncem, ne moremo pa ga uporabljati kot samostojno zaščito pred močnim soncem.

Ognjič je zaradi svojih zdravilnih učinkov za kožo zelo cenjen tudi v kozmetiki, saj poleg že naštetih lastnosti ne draži kože, njegove zdravilne učinkovine (flavonoidi, eterično olje, triterpeni) pa pomagajo proti alergijam, za večjo odpornost kože, za zdravljenje vseh vrst ran, opeklin, ureznin in ozeblin, pikov insektov, Blagodejno vpliva na vnete vene ter krčne žile …

Za pripravke uporabljamo večinoma ognjičeve cvetove, ki jih nabiramo od junija do oktobra ob lepem vremenu. Cevtove nato posušimo in jih hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

 

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.
  • ESCOP priporoča zunanjo uporabo pri vnetjih kože in sluznice, pa tudi za celjenje ran. Terpenski alkaloidi in flavonoidi uničujejo različne bakterije, viruse in glivice ter zavirajo vnetja.

 

Kontraindikacije

O uporabi med nosečnostjo in v času dojenja še ni ustreznih znanstvenih izsledkov. Ognjičeve pripravke uporabljajte notranje le pod nadzorom zdravnika ali usposobljenega terapevta naravnega zdravljenja.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH