BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Menopavza - nadloga nežnejšega spola

Manja Weingerl dne January 15, 2020

Vse več je v zadnjih nekaj desetletjih govora o menopavzi. Beseda menopavza izhaja iz grške besede menos, kar pomeni mesec in pausis, kar pomeni prenehati. To se lepo ujema z medicinskim pomenom menopavze, ko se mesečno perilo oz. menstruacija preneha.

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in je v večini primerov rezultat postopnega naravnega prenehanja delovanja jajčnikov v obdobju, ki se imenuje klimakterij ter vsekakor ni bolezen.

Zdravniki oziroma ginekologi nastop menopavze določajo za preteklost, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti, v povprečju pa ženske menstruacijo izgubijo pri 52 letih. 

Image by silviarita from Pixabay 

Simptomi prehoda v menopavzo se kažejo kot različni navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja, nočno potenje, utrujenost, zmanjšanje kostne gostote, zmanjšan libido, povečanje telesne teže, suha nožnica, težave s spominom, vsekakor pa simptomov ne moremo posploševati, saj vsako telo drugače odreagira na naravne procese.

Ko nastopi menopavza je priporočljivo več gibanja, katero naj bo prilagojeno sposobnostim in letom. Druga pomembna stvar je, da jemo predvsem zdravo. Priporočljivo je uživanje zelenjave, veliko sadja, pitje zadostne količine vode, zdravih maščob, oreščkov, da se zaužije dovolj vitaminov in mineralov: antioksidanti (selen, vitamin C, vitamin E), vitamini skupine B, vitamin A, kalcij, magnezij, cink.

Rastline oz. zelišča, ki so vam v menopavzi lahko v veliko pomoč:

Žajbelj - lajša navale vročine in nočnega potenja

Šentjanževka - lajša stanje razpoloženja, predvsem potrtosti

Baldrijan - lajša motnje spanja, hkrati pa blagodejno vpliva na znake stresa in tesnobe

Arnika - lajša bolečine v mišicah

Črna detelja - za zdravljenje klimakteričnih simptomov, preventivo/izboljšanje osteoporoze in srčno žilnih obolenj

Njivska preslica - je bogata z glikozidi in skrbi za zdravje hormonskega sistema, srca in kosti, zaradi česar je še posebej priporočljiva za ženske v menopavzi

Grozdnata svetilka - za vročinske oblive

Melisa - za pomiritev

Večina omenjenih zelišč najdete pri nas.

NAZAJ NA VRH