BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

SLADKI PELIN (Artemisia annua) - cenjen zaradi številnih zdravilnih lastnosti.

Manja Weingerl dne November 08, 2017

Botanični kartotečni list

Enoletni pelin, pogosto tudi sladki pelin (znanstveno ime Artemisia annua; (kitajščina: 青蒿; pinyin: qīnghāo), je pogosta vrsta pelina na severnem Kitajskem, raznesena tudi drugod po zmerno toplem pasu. Ta močno dišeča rastlina je postala na Zahodu cenjena zaradi številnih zdravilnih lastnosti. Spada v veliko družino pelinov. Sladek je le njegov vonj, okus je pa grenak. Raste kot enoletni grm, ki zraste v višino tudi več kot dva metra. Pobira se v suhem in lepem vremenu ter ob primernem dnevu. Cvetovi sladko dišijo in so podobni navadnemu pelinu. Na zdravilne lastnosti te čudovite rastline so ljudje pozabili in jo danes gojijo skoraj izključno zaradi videza in vonja. Rastlina zraste do 1,8 metra visoko, iz ene sadike pridobijo okoli 400 gramov cvetov in listkov, ki so primerni za pripravo čaja.

Iz enega kilograma sladkega pelina pridobijo okoli 8 mililitrov eteričnega olja.

SLADKI PELIN (Artemisia annua)

 Foto: lastna

 

Rastišče in zgodovina

Izhaja iz Azije, Že pred mnogo več kot 2000 leti so ga Kitajci uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu. Na Balkan so ga prinesli Turki,  ki so ga nosili s seboj zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes, pomagal pa jim je tudi pri za zdravljenju vročičnih stanj in blaženju bolečin.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

Kitajska znanstvenica Youyou Tu je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina – primarno zdravilno učinkovino sladkega pelina. Odkrila je tudi, da je zdravljenje z artemisininom močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo. Sladki pelin se uporablja:

 • za znižanje povišane telesne temperature,
 • zdravljenju zlatenice (čiščenje jeter),
 • je učinkovito protivnetno zdravilo,
 • povečuje imunsko odpornost organizma,
 • uničuje zelo široki spekter parazitov,
 • pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov,
 • pomaga pri herpesu in glivicah,
 • blaži menstrualne težave,
 • pomaga pri trebušnih krčih,
 • odganja mrčes,
 • izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice,
 • mazilo pa pomaga pri bolečinah v sklepih.

“Artemisinin je najpomembnejša zdravilna snov, ki jo vsebuje sladki pelin”

V organizmu skupaj z železom tvori proste kisikove radikale, le te pa uničujejo rakaste celice, kar je osnovni princip delovanja zdravilnih učinkovin v boju proti raku. V sladkem pelinu pa je prisotnih še mnogo več drugih zdravilnih učinkovin, ki v sinergiji prinašajo veliko koristi za človekovo zdravje. Kvercetin, deluje protivnetno, antibakterijsko, proti glivično. Luteolin, je antioksidant in deluje protivnetno. Kafra, fitosteroli, karakoli, zavirajo rast sevov bakterij, ki so vzrok za infekcije črevesja (Vir: http://www.krajcek.si/sladki-pelin/).Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

 • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo Z.

Kontraindikacije

Ni znano.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH