Nimate izdelkov v nakupovalnem vozičku.
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), imenovana tudi rastlina nesmrtnosti, je na Kitajskem in Japonskem poznana že več kot šest stoletij. Je slavna vzhodnoazijska rastlina za čaj, ki ji pripisujejo pomlajevalni učinek. Ta eksotična plezalka izhaja iz družine bučevk in pri optimalnem gojenju v višino zraste do štiri metre. Je popolnoma prezimna, raste preprosto in hitro. Na pridelek ne čakamo dolgo – poganjke lahko brez prekinitve pobiramo od pomladi do jeseni, rastlino pa lahko zaradi razvejane rasti tudi skrajšamo. Jeseni se poganjki skrijejo. Porežemo jo nad tlemi. Ker so korenine speljane kot rizom (splet korenin), rastlina prezimi v tleh, spomladi pa ponovno požene. Kdor rastline raje goji v lončkih, lahko 'rastlino življenja' jeseni prenese v hišo in jo obira tudi pozimi. Spada v isto družino kot kumarice in buče, čeprav ne obrodi nobenih sadov. Vsebuje podobne učinkovine in ima podobne učinke kot veliko bolj poznani ginseng, čeprav nista v sorodu – a ker jiaogulan prihaja z južnega dela Kitajske, rastlino velikokrat poimenujejo tudi kar južni ginseng. Razširjen je tudi na Tajskem, Južni Koreji in Japonskem.
Foto: Herbessa
Jiaogulana se je prijelo predvsem ime rastlina nesmrtnosti, saj naj bi prispeval k dolgemu in zdravemu življenju. Ima namreč izjemno pozitivne učinke na zdravje:
Je rastlina, ki jo uvrščamo med adaptogene, saj pomaga našemu telesu, da se samo postavi v ravnovesje. Poleg tega je jiaogulan tudi močan antioksidant. Imenujemo ga tudi kitajska rastlina nesmrtnosti, saj so lokalni prebivalci na Kitajskem, ki so redno pili čaj iz jiaogulana, bili znani po zelo dolgem življenju. Živeli so namreč sto in več let.
Vršički poganjkov po okusu spominjajo na sladki koren. Lahko se jih pripravi tudi kot hrustljavo in okusno solato. Uživamo jo lahko tudi v toplem napitku, zato vam za konec postrežemo še z zelo preprostim receptom za »čaj nesmrtnosti«:
Za skodelico čaja potrebujemo tri čajne žličke posušenih ali svežih listov, ki jih prelijemo z vrelo vodo (voda naj nima več kot 80 stopinj ) in pustimo mirovati 5-10 minut. Precedimo in pijemo po požirkih! Za terapijo spijte liter čaja na dan.