BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Vrtnica - kraljica med cvetlicami ali kaj več ?

Manja Weingerl dne January 12, 2020

Za pesnike je samo ena kraljica med cvetlicami – vrtnica. V mnogih jezikih jo imenujejo kar »roža« in zapišejo z veliko začetnico ( Rose ). Zaradi simbolnih pomenov so vrtnice zagotovo najzanimivejše rože. Vrtnice mnoge privlačijo zaradi kombinacije bujnih, dišečih cvetov in grobih trnov, ki na eni strani predstavljajo ljubezen, na drugi pa bolečino, vse skupaj pa je prepleteno v žametno privlačnost.

Pomen barv pri vrtnici:

  • bela vrtnica, pomeni jasnost misli, zaprti cvet pa, da ste še premladi za ljubezen
  • rumena vrtnica, pomeni trdno, pravo prijateljstvo-nekateri jo povezujejo tudi z ljubosumjem
  • rdeča vrtnica, simbolizira ljubezen in strast
  • oranžna vrtnica, pomeni poželenje
  • roza vrtnica, pomeni plemenitost, ljubkost
  • temno rdeča vrtnica, pomeni poklon osebi, ki se še ne zaveda svoje lepote
  • črna vrtnica, pomeni sovraštvo, žalost, slovo
  • rdeče in bele vrtnice , ( skupaj v šopku ) predstavljajo enotnost

Vrtnica - kraljica med cvetlicami

Foto: Herbessa

Sloves vrtnice temelji na moči njihovega eteričnega olja, ki ima najvišje izmerjeno valovanje med testiranimi rastlinami. Eterično olje damaščanske vrtnice doseže neverjetnih 320 MHz! Normalno valovanje zdravih celic je od tri - do štirikrat nižje, kar pomeni, da naše celice, ko se jih dotakne milina vrtnice, zatrepetajo in se predramijo.

Če se vrnemo malo v zgodovino vrtnic ugotovimo, da so jih že pred pet tisoč leti gojili v Aziji. Stari Rimljani so oboževali vrtnice, saj so se na zabavah gostje kopali v cvetovih vrtnic, jedli sladice iz vrtnic in pili vino, ki je bilo aromatizirano z rožno vodo. Tudi v ljubezenskem življenju kraljice Kleopatre, so imele vrtnice pomembno vlogo, saj je njen ljubimec Antonij, prihajal do njenih soban po preprogi iz vrtničnih listov. Grški pesnik Anakreont,  je v 6. stoletju pr.n.št. vrtnico častil kot zdravilo za ljubezenske težave. Farmacevti so v 17. stoletju odkrili, da prah posušenih vrtnic ( rdečih) deluje zdravilno na bolno grlo, dlesni in oči. 


Zdravilni učinki vrtnice in njena uporaba

Vrtnico uporabljamo tudi v kozmetiki, medicini in kulinariki. V številnih kulturah uporabljajo vrtnice v neštetih oblikah.  

 

Vrtnica v kozmetiki

V kozmetiki se vrtnica uporablja za pridobivanje eteričnega olja, izvleček se dodaja raznim kremam, losjonom, milom,šamponom, parfumom. Za kozmetične izdelke se uporablja predvsem Bolgarska vrtnica. Ta velja zaradi ugodne klime in primernih tal za najbolj kakovostno in dišečo vrtnico, ki se uporablja za izdelavo esencialnih olj, ki so osnova za izdelavo dišav. Bolgarija na leto izvozi za več kot 1500 kilogramov eteričnega vrtničnega olja. Kar 1400 cvetov je potrebno nabrati za en gram.

 

Vrtnica v medicini

V številnih delih sveta jo spoštujejo kot univerzalno zdravilo. Najpogostejša oblika uporabe je priprava čaja iz posušenih cvetnih listov, ki krepi delovanje srca, čisti kri in deluje kot blago odvajalo. Čaj bi naj pomagal tudi zoper zlatenico in ženskam, katere trpijo za zelo močnimi menstruacijami in imajo močen beli tok.

Eterično olje vrtnice zavira vnetja in sprošča krče. Potrjeno je, da učinkuje proti strupom, virusom in bakterijam, zato se tudi uporablja pri neštetih težavah.

Omili tudi vrtoglavico, omedlevico in glavobol. Zoper glavobol si lahko s cvetnimi listi vrtnice pomagamo tudi tako, da si pripravimo hladen obkladek, ki ga položimo okoli glave.

Če cvetne liste skuhamo v vinu, dobimo zdravilo in poživilo za utrujeno, oslabelo telo. Takšen pripravek lajša tudi bolečine v spodjem delu telesa. Če pa si z vinom izplakujemo usta, bomo pregnali in omilili zobobol.

Vrtnica velja tudi za staro ljudsko zdravilo zoper bolečine v ušesih. V ta namen v uho kanemo nekaj kapljic toplega prevretka. Pri čemer smo zelo pazljivi, da prevretek ni prevroč. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do trajne poškodbe sluhovoda.

Listi namočeni v žganju pa pomagajo pri odpravljanju prhljaja z lasišča, aken in zdravljenju ran ter zvinov, namočeni v oljčnem olju pa so krasno sredstvo zoper opekline, ozebline, kožne razpoke in rane.

Vrtnica zelo vpliva tudi na naš hormonski sistem in počutje. Francoski aromaterapevti – v Franciji je aromaterapija resna veda, ki je priznana kot sestavni del uradne medicine – eterično olje vrtnice z uspehom uporabljajo pri najtežjih oblikah depresije.

Tudi kopel iz rožnih cvetov vrtnice pomaga vsem , ki trpijo za revmatizmom.

Nedavno pa so odkrili, da eterično olje vrtnic učinkovito deluje proti raku.

Vrtnica

Foto: Herbessa

Če na grobo povzamem delovanje vrtnice, le ta učinkuje adstrigentno. Ustavlja  krvavitve, zategujejo kožo, izboljšujejo praznjenje žolčnika in delovanje prebavil. Današnja znanost potrjuje srednjeveško prepričanje, da lahko vrtnica pozdravi neštete bolezni.  Zanimivo je tudi, da vrtnica vsebuje veliko kalija, zato uravnava pH v krvi in tako zmanjšuje zakisanost, ki ustvarja podlago za razvoj različnih mikrobov. Znanstveniki so potrdili, da je v treh oblikah (eterično olje, absolut ali hidrolat) učinkovita celo pri virusu HIV in številnih bakterijah, med katerimi so celo odporne proti sinteznim antibiotikom. (knjiga Ščepec vedenja).


Kot vidite, vrtnice zmorejo ogromno in še veliko več. Če sem natančnejša, so vse to včasih zmogle. Zaradi zaslužka nekaterih, dandanes težko najdemo  naravne oblike vrtnic , saj so jih žlahtnitelji s tekmovanji začeli spreminjati v smislu, kateri bo ustvaril lepšo, odpornejšo, z večjimi cvetovi, različnimi barvami, itd.

 

Vrtnica v kulinariki

Tudi v kulinariki se večinoma uporabljajo cvetni listi vrtnic. Te lahko pečemo, kuhamo, cvremo, mariniramo, dodajamo raznim sladicam in omakam, naredimo marmelado, liker, sok, celo solato.

Vendar se vsak ki želi vrtnico dodati prehrani vpraša, katere vrtnice so pa danes sploh užitne?

Načeloma bi naj bile vse vrtnice užitne. Znak, ki odsvetuje uživanje, je na sadikah verjetno zato, ker so danes vrtnice tako močno obdelane z »zaščitnimi sredstvi«. V vsakem primeru velja, da so užitne in zdravilne le vrtnice, ki imajo izrazit vonj in niso škropljene! Ta pogoj v praksi izpolnjujejo le stare sorte in različne vrste šipkov. Seveda morajo rasti v naravni, čisti zemlji in ne v substratih, za katere ne veste, kako in kje so bili pridobljeni. Če imate takšno vrtnico, jo lahko začnete uporabljati.


Ko boste naslednjič občudovali cvetove vrtnice se le spomnite na to, kakšno zdravilno moč skrivajo v sebi!

 

Pri nas v ponudbi najdete vrtnico v teh izdelkih:

Naš sirup VRTNICA je prejemnik srebrnega priznanja za kakovost s strani mednarodnega festivala zelišč, zdravilnih rastlin in konoplje (Lendava, sLOVEnija).Sladilo sladki poljubček - Herbessa

Naš sirup VRTNICA je prejemnik srebrnega priznanja za kakovost s strani mednarodnega festivala zelišč, zdravilnih rastlin in konoplje (Lendava, sLOVEnija).

Naše sladilo SLADKI POLJUBČEK je prejemnik zlatega priznanja za kakovost s strani mednarodnega festivala zelišč, zdravilnih rastlin in konoplje (Lendava, sLOVEnija).

Naš sirup VRTNICA je prejemnik srebrnega priznanja za kakovost s strani mednarodnega festivala zelišč, zdravilnih rastlin in konoplje (Lendava, sLOVEnija).  Naše sladilo sladki poljubček je prejemnik zlatega priznanja za kakovost s strani mednarodnega festivala zelišč, zdravilnih rastlin in konoplje (Lendava, sLOVEnija).

NAZAJ NA VRH