Drage stranke! Zaradi vse slabše epidemiološke slike in v skrbi za vaše in naše zdravje smo se odločili, da do nadaljnjega ni možen osebni prevzem izdelkov na naslovu podjetja! Pakete pošiljamo nemoteno! Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!

BRŠLJANASTA GRENKULJICA - ne samo plevel temveč vrhunska kulinarična rastlina!

Manja Weingerl dne May 06, 2020

Nikar ne prezrite grenkuljice, te zelo zdravilne zeli, ki jo pogosto zamenjamo kar za navaden plevel. A grenkuljica nikakor ni plevel, ampak zelišče, ki je v pomoč pri mnogih težavah in obolenjih. Zgodovina uporabe grenkuljice sega že zelo daleč nazaj, v prvo stoletje našega štetja in velja za eno prvih zdravilnih zeli, ki so jo začeli uporabljati v zdravilne namene, hkrati pa že nastopa v kuharskih knjigah izpred 100 let.

Bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea), je precej razširjena zel, trajnica, ki jo boste najpogosteje našli ob travnikih in pašnikih, živih mejah, po zidovju, močvirjih, in na neobdelanih njivah. Grenkuljico po različnih delih Slovenije poznamo pod različnimi imeni: vrednik, potlehni bršljan, povojček …

V zdravilne namene jo nabiramo v času cvetenja (to je od marca do junija). Nabiramo celo rastlino, lahko tudi posamezno liste ter cvetove. Sušimo jo v zračnem, senčnem prostoru, ki nudi prepih.

Grenkuljico (posušeno ali svežo)  lahko uporabljamo tako v zdravilstvu kot v kulinariki.

BRŠLJANASTA GRENKULJICA - ne samo plevel temveč vrhunska kulinarična rastlina!

Foto: Herbessa

Zgodovina uporabe grenkuljice

Bršljanasto grenkuljico so uporabljali v zdravilne namene že stari Germani, predvsem pri težavah z dihali in prebavo, za kar ima največ zaslug opatinja Hildegarda iz Bingna ob Renu (1089–1179), ki je že takrat opisala vse kultivirane zdravilne rastline in je tudi zelo priporočala uporabo te rastline v različnih oblikah.

Uporaba grenkuljice v zdravilstvu

Grenkuljica je zaradi snovi, ki jih vsebuje (vsebuje eterično olje in smole, največ takrat, ko rastlina cveti, poleg tega še grenčine, organske kisline, čreslovine, vitamin C) cenjena v ljudskem zdravilstvu, predvsem ker:

  • pomaga izboljšati našo naravno odpornost,
  • deluje antibakterijsko,
  • zdravi dihala in dihalne poti,
  • pomaga pri čiščenju gnojnih pljuč,
  • zdravi vneta sečila,
  • pospešuje presnovo in veča apetit,
  • pozitivno vpliva na živčevje,
  • blaži črevesne in želodčne tegobe,
  • pomaga blažiti histerijo in nasplošno deluje pomirjevalno,
  • pomaga pri motnjah v jetrih,
  • zdravi išias,
  • zdravi zlatenico,
  • pomaga pri celjenju ran,
  • pospešuje mesečno perilo,
  • uničuje gliste,
  • pomaga pri vnetih desnih (splakujemo s čajem),
  • pomaga pri ušesnih obolenjih,
  • pomaga lajšati bolečine,
  • ureja nivo holesterola v krvi,
  • pomaga pri ledvičnih kamnih,
  • pomaga pri žolčnih kamnih,
  • pomirja in mehča kožo (dodajamo kopelim),
  • v pomoč je tudi pri preprečevanju in preganjanju celulitisa …

Uporaba grenkuljice v kulinariki

Pomembno je, da v kulinariki (prav tako v zeliščarstvu) uporabljamo mlade liste grenkuljice. Najboljši so tisti pred cvetenjem ali v času cvetenja. Prav tako dobri pa so mladi listi, ki nato še celo poletje, jesen in v zadnjem času tudi pozimi, rastejo na goli zemlji, ob robovih travnikov ali kot najpogostejši plevel na vrtovih.

Pri uporabi grenkuljice v kulinariki se lahko prepustite domišliji. Lahko jo uporabite v juhah, solatah, iz nje in drugih vrtnin ter zelišč pripravite okusne spomladanske zavitke, iz nje pripravite okusno rižoto, kot špinačo, prilogo k raznim jedem, itd...

NAZAJ NA VRH