BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

Mazila - kaj so, kako in kje jih uporabljati?

Manja Weingerl dne January 11, 2020

Mazila so poltrdni pripravki za zunanjo uporabo, namenjeni nanašanju na kožo ali sluznice. Uporabljajo se za lokalno zdravljenje obolelega ali poškodovanega kožnega tkiva (redko jih uporabimo tudi za sistemsko zdravljenje, pri katerem učinkovina prehaja skozi kožo v krvni obtok) ali pa delujejo negovalno oziroma zaščitno pri procesu staranja kože in pri škodljivih vplivih okolja, kot so sonce, mraz, veter…

Mazilo  kot zdravilni pripravek  je vedno sestavljeno iz mazilne podlage in ene ali več učinkovin. Če je namenjeno negi in zaščiti kože, pa so v specifičnih primerih mazilni podlagi dodane le določene aktivne sestavine, kot so izvlečki zdravilnih rastlin, vitamini, UV-filtri itd.

V preteklosti so za mazilne podlage uporabljali predvsem lahko dostopne sestavine, med katerimi sta prednjačili živalska mast in loj. Ti sta več stoletij predstavljali osnovno mazilno podlago za lekarniške pripravke. Danes smo v večini primerov živalsko maščobo zaradi pokvarljivosti nadomestili z vrsto drugih mazilnih podlag (razna olja) ki jih odlikujejo večja obstojnost, manjša verjetnost alergij, boljša mazljivost, prijetnejši vonj, ipd.

Sestava mazilne podlage je torej zelo pomembna, ker vpliva na kožo in vgrajeno učinkovino ter s tem na učinkovitost pripravka. Izbira primerne mazilne podlage je tako odvisna od treh dejavnikov:

  • mesta uporabe mazila
  • načina delovanja
  • lastnosti učinkovine, vgrajene v mazilno podlago.

Mazila so sestavljena le iz oljne faze. Torej, brez dodane vode, konzervansov, vlažilcev. Mazila v ožjem pomenu besede  vsebujejo malo ali nič vode, zato da ostanejo mastna in na površini kože, jo prekrivajo ter ščitijo. Čeprav so za uporabo manj prijetna kot kreme na vodni podlagi, pa zagotavljajo uspešnejši dostop učinkovin v kožo.

Mazilo nanesemo na predpisano mesto s čistimi rokami, praviloma v tankem sloju. Nikakor ga ne nanašamo na poškodovano kožo, sluznice ali oči, če ni namenjeno zdravljenju na teh mestih. Po uporabi si moramo obvezno umiti roke, da ne bi mazila zanesli v usta, oči ipd. Mazila, namenjena uporabi na velikih odprtih ranah in močno poškodovani koži, ter mazila za oči morajo morajo biti sterilna.

NAZAJ NA VRH