BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

AMERIŠKI SLAMNIK - uporaba, zdravilne lastnosti, uporabni deli, kontraindikacije

Manja Weingerl dne July 21, 2020

Ameriški slamnik sodi med košarice (družina Asteraceae) in je trajna zel, katera lahko zraste v višino 60-180 cm. Listi so celorobi, lahko so nasprotni ali premenjalni in merijo do 7-20 cm. Korenika ima številne stranske korenine. Okrasni cvetovi zbujajo pozornost s svojimi rdečo-vijoličnimi venčnimi listi. Pojavljajo se tudi druge sorte. Slamnik cveti skozi vse poletje.
Korenike izkopavamo spomladi in jeseni. Pogosto je zasajen v vrtovih in parkih kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravstvu, saj ima ugodne učinke na imunski sistem.

Ameriški slamnik

Foto: Herbessa


Ameriški slamnik - rastišče in zgodovina

Ameriški slamnik raste na planjavah Severne Amerike, kjer je bil ena najpomembnejših zdravilnih rastlin severnoameriških prerijskih Indijancev, zlasti pri plemenih Cheyenne, Dakota (= Suji, Oglala), Kiowa, Crow, Omaha, Pawnee, Ponca, Teton, Delaware in Komanči.
Uporabljali so sok ali kašo zdrobljene zeli ali prežvečenih koščkov korenine. Ohranila so se številna področja uporabe, denimo rane, opekline, vnetje dlesni, zobobol, bolečine v grlu, prehladi, kašelj, mumps, ošpice in gonoreja. O uporabi ameriškega slamnika so pogosto poročali pri pikih kač, mrčesa in na splošno kot o antidotu pri zastrupitvah. Predvideva se, da Indijanci niso ločili med posameznimi vrstami ameriškega slamnika, temveč so uporabljali tisto vrsto, ki je rasla v njihovi okolici. Beli priseljenci Severne Amerike so prevzeli uporabo
slamnika od Indijancev. V Evropi so z gojenjem ameriškega slamnika začeli na začetku dvajsetega stoletja, saj so ljudje namreč kaj kmalu ugotovili, da je najboljši način za premagovanje bolezni prav po naravni poti s krepitvijo imunskega sistema. Ameriški slamnik tako še danes velja za eno izmed vsestransko učinkovitih rastlin in so zato pripravki iz ameriškega slamnika med najbolje prodajanimi rastlinskimi zdravili v Evropi in ZDA. To so največkrat raztopine sveže iztisnjenega soka iz listov ali cvetov, alkoholno-vodni izvlečki
korenin, čaji grobo zmletih rastlin ali kapsule z izvlečkom rastline. Pri nas v Sloveniji najdemo na tržišču na osnovi ameriškega slamnika predvsem proizvod Immunal, ki sodi med zdravila ter ogromno prehranskih dopolnil različnih proizvajalcev. V zdravilne namene danes gojijo tri vrste ameriškega slamnika: ozkolistni (E. angustifolia), škrlatni (E. purpurea) in bledi (E. pallida). Največ raziskav pa potrjuje učinkovitost škrlatnega ameriškega slamnika.



Ameriški slamnik - prva poročila o zdravilnem učinku

Prva poročila o zdravilnem učinku slamnika v Severni Ameriki, objavljena leta 1762 v delu Flora Virginica, v Evropi niso naletela na veliko pozornost. Leta 1897 so v nemškem farmacevtskem časopisu prvič poročali o uporabi ozkolistne ehinaceje. Sredi tridesetih let prejšnjega stoletja je prišlo do tako velikega povpraševanja, da se je farmacevt Madaus odpravil v Ameriko po semena ali potaknjence za vzgajanje. Kasneje je prejel pošiljko s podobno vrsto-ameriškim slamnikom. Takrat se je uveljavila v Evropi in postala najpogosteje uporabljena zdravilna rastlina v Nemčiji. Danes tudi v Severni Ameriki od vseh vrst ehinaceje pridelajo največ ameriškega slamnika.


Ameriški slamnik - uporabni deli in sestavine

Uporabni deli rastline v zdravilne namene so predvsem korenine, zeleni del rastline in cvetovi, s tem, da so pogosteje kot cvetovi v uporabi korenine. Cvetove nabiramo, ko so popolnoma odprti, korenine (vsaj štiri leta starih rastlin) pa izkopljemo jeseni. Korenine so valjaste oblike in nabrazdane. Imajo rahlo aromatičen vonj in sprva rahlo sladek, nato grenak okus.

Značilne sestavine korenine in zeli so sestavljeni ogljikovi hidrati, kateri pripisujejo krepilni učinek na imunski sistem, pa tudi eterična olja. Zel poleg tega še vsebuje flavonoide. V ameriškem slamniku najdemo številne spojine, ki stimulirajo delovanje belih krvnih celic – levkocitov in s tem tudi obrambo našega organizma. Najpomembnejši med njimi so derivati kavne kisline, flavonoidi, fenoli, polisaharidi in eterično olje ameriškega slamnika. Njegova korenina vsebuje hlapno olje, polisaharide, smole, ki delujejo kot razkužilo, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem, ter glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov.

Ameriški slamnik 

Foto: Herbessa


Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost ameriškega slamnika

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.
  • ESCOP priporoča uporabo korenine ameriškega slamnika za pomožno zdravljenje gripoznih infekcij in vnetje sečil ter za preprečevanje prehladov.
  • Spodbujanje imunskega sistema in delovanje proti bakterijam in virusom so potrdile številne klinične in eksperimentalne raziskave. Poskusi na celicah miši so dokazali, da se delovanje fagocitov imunskega sistema s pomočjo ehinaceje okrepi.


Ameriški slamnik - kontraindikacije

Če ste alergični na košarice, pripravkov ameriškega slamnika ne uporabljajte. Osebe s kroničnimi obolenji, kot so tuberkoloza, AIDS in multipla skleroza, ali drugimi avtoimunskimi oolenji naj ga prav tako ne uporabljajo. Enako velja pri uživanju zdravil za nižanje imunske obrambe. Načeloma uživanje pripravkov ameriškega slamnika ne sme presegati 8 tednov, saj izsledkov o dolgoročnih raziskavah še ni.

 

Pri Herbessi v ponudbi: 

Tinktura Ameriški slamnik (jabolčni kis)

Tinktura ameriški slamnik (jabolčni kis)
Tinktura ameriški slamnik na žganju
Tinktura ameriški slamnik na žganju

Sirup ameriški slamnik
 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina). 2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide). Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003. - (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

NAZAJ NA VRH