ROŽMARIN (Rosmarinus officinalis)

Manja Weingerl dne November 08, 2017

ROŽMARIN (Rosmarinus officinalis)

 

Botanični kartotečni list

Navadni rožmarin (tudi rožmarín), Rosmarinus officinalis, je vednozelen grm iz družine usnjatic. Zraste do dva metra visoko. Ima iglaste, usnjate liste in bledo modre ali bele cvetove. V kuhinji se uporabljajo sveži ali posušeni listki. Razmnožuje se s potaknjenci.

 

Rastišče in zgodovina

V Sloveniji rožmarin najdemo po prisojnih, kamnitih pobočjih v Primorju, kjer ga pogosto uporabljajo tudi za žive meje. Drugod ga gojijo v loncih kot okrasno rastlino. Je občutljiv za mraz, zato ga moramo prezimiti v prostorih, kjer ne zmrzuje. Rožmarin že od starega veka gojijo kot zdravilno rastlino. V srednjem veku so ga cenili zaradi ugodnega učinka na prebavo, v 16. stoletju pa je prispeval prvi destilirani parfum.

 

Prva poročila o  zdravilnem učinku

V ljudskem zdravilstvu rožmarin uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim:

  • za hitrejše celjenje ran
  • krepitev krvnih žil in izboljšanje venskega obtoka
  • za izboljšanje spomina in miselne zbranosti
  • za preprečevanje prezgodnjega izpadanja las in proti prhljaju
  • pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju
  • pri vnetjih sapnic, ušes, nosu in grla, saj naj bi olajševal izkašljevanje, zaviral širjenje bakterij in jih uničeval
  • za bolečine v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

 

Uporabni deli in sestavine

Uporabni deli rožmarina v zdravilne namene so njegovi cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vednozelene liste lahko nabiramo kadarkoli čez leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in jih hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in aromatičen, rahlo grenak okus.

Rožmarin uporabljajo za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje. Poleg tega rožmarin služi tudi kot vir naravnih antioksidantov v prehranskih dopolnilih. Vsebuje številne učinkovine:

  • flavonoidi poživljajo in delujejo kot antioksidanti
  • fenoli, zlasti rožmarinska kislina, uničujejo kužne klice (delujejo kot antiseptik) in zmanjšujejo vnetja
  • čreslovine krčijo tkivo in preprečujejo okužbe
  • rožmarin je naravno poživilo in blaži bolečine (analgetik).

Razvrstitev in znanstveno potrjena uporabnost

  • Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je uvrščen v kategorijo H.
  • Notranja uporaba se priporoča pri prebavnih motnjah, zunanja pa pri revmatskih obolenjih in motnjah prekrvavitve ( kot dodatno zdravljenje).

Kontraindikacije

Rožmarinovega eteričnega olja ne smejo uživati epileptiki, tisti z visokim krvnim tlakom in ženske na začetku nosečnosti. Pri bolj občutljivih posameznikih lahko tudi draži kožo oziroma povzroči reakcijo v povezavi s sončnimi žarki. Rožmarin tudi ni primeren za otroke. Med nosečnostjo ali dojenjem ga lahko uživamo le toliko, kot ga je v normalni prehrani. Pri uporabi rožmarina vedno upoštevamo navedene količine in zelišča ne zlorabljamo za splošno poživljanje.

 

Viri:

Gruenwald, Joerg. Zelena lekarna/Joerg Gruenwald, Christof Janicke; ( prevedla Irena Madric, Andrej Rosina).-2. ponatis.-Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014

Naravna zdravila/ (prevedla Marjana Samide).-Ljubljana: Mladinska Knjiga, 2007

Möhring, Wolfgang. Zdravilna moč čajev/ Wolfgang Möhring; (prevod Ernest Jeler, Boris Turk´.-Ljubljana: Prešernova družba, 2003.- (Zbirka Za dober dan)

Bodi eko. Prvi slovenski eko portal. https://www.bodieko.si/

Zdrav planet. Blog o zdravem, dobrem, lepem. http://zdravplanet.blogspot.si/

 

NAZAJ NA VRH