BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€.

VODNA KREŠA – skromna, vendar zelo dragocena rastlina!

Manja Weingerl dne April 06, 2021

Vodna kreša (lat. Nasturtium officinale) je trajnica, ki raste v vodi ali mokrih tleh. Rastlina razvije dolge poganjke, s katerimi se širi po vodni površini. Ko zacveti ima drobne bele cvetove, ki so v grozdastih socvetjih. Uspeva v vodi ali posodah napolnjenih z vodo. Uspeva na glinenih ali ilovnatih zamočvirjenih tleh. Ne mara hitro deroče vode. Raste skoraj po celotni Evropi.

Vodna kreša (Nasturtium officinale)

Foto: Herbessa

Vodna kreša - zgodovina uporabe

Vodna kreša je poznana že iz antičnih časov. Spada med ene izmed najstarejših rastlin. Številna starodavna ljudstva so jo uporabljala v prehrani in za zdravljenje različnih zdravstvenih tegob.

Med starodavnimi Grki, Egipčani in Rimljani je bila znana kot močno sredstvo za obnavljanje energije. Hipokrat je vodno krešo cenil in jo priporočal  za zdravljenje pljučnega katarja, zobobola, vnetja grla, golše in hripavosti. Faraoni v Egiptu so svojim sužnjem ukazali, naj vsak dan pijejo sok vodne kreše, da ohranijo moč in svojo produktivnost. Pogosto se je znašla na jedilniku rimskih cesarjev, ker so verjeli, da jim bo pomagala razjasniti misli in sprejeti pomembne odločitve. Tudi perzijski vojaki so morali po ukazu kralja jesti vodno krešo, da bi ohranili svoje zdravje ter imeli moč za pohode in boje. 

Vodna kreša (Nasturtium officinale)

Foto: Herbessa

Zdravilnost vodne kreše potrjena tudi z raznimi znanstvenimi študiji!

British Journal of Nutrition je objavil v svojem članku študije o zdravilnosti vodne kreše in njen pozitivni učinek na raka. Ugotovljeno je bilo, da lahko z rednim uživanjem  dokaj majhnih količin te rastline preprečimo raka prostate in debelega črevesa. Študije so pokazale, da obkladki iz vodne kreše učinkovito zavirajo tumorje žlez in bezgavk.  Zahvala gre njenim količinam spojin, imenovanih fenilitil izotiocianat (PEITC).

Vodna kreša pa je tudi vsestransko uporabna. Je izredno močen antioksidant ter vsebuje ogromen  vir vitamina C. Zraven vitamina C je obogatena še z več vitamini B, A in E. Je odlična pomoč pri krepitvi imunskega sistema, pa tudi v boju proti kroničnim boleznim in vnetjem. Pomaga pri razstrupljanju telesa, spodbuja prečiščevanje krvi, uriniranje, dviguje energijo in spodbuja telesne funkcije. Uporablja se lahko tudi kot tonik za lase, saj preprečuje izpadanje las, spodbuja njihova rast in gostoto. Nepogrešljiva je pri čiščenju pljuč, pomaga pri boleznih srca, pomirja želodčne in črevesne težave, blagodejno vpliva na diabetes, koristi našim jetrom in zdravi kožne bolezni.

Vodna kreša (Nasturtium officinale)

Foto: Herbessa

Vodna kreša v kulinariki!

Iz vodne kreše se lahko naredi okusno juho, zelen kašast sok, pito, jo dodate k solatam ali pa jo preprosto  dodate v svoj najljubši sendvič. Ima rahel pekoč okus, meni osebno podoben hrenu.

Najpogosteje jo konzumiramo kot čaj. 

Opozorilo!

Vodno krešo je potrebno temeljito pregledati in očistiti, saj se z njo radi prenašajo številni zajedavci, vključno z metljajem.

Prav tako se je pred njeno uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom, saj nevtralizira delovanje nekaterih zdravil.

Priporočen  dnevni odmerek je maksimalno 20 g na dan, da ne preobremenimo ledvic.

NAZAJ NA VRH